Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Illés Géza Márton

Dr. Illés Géza Márton

4 perc olvasás

Építési tilalom Érden

Építési tilalom Érd

Építési tilalom Érd

Nagy port kavart a hír, amikor nemrég Érd hivatalosan is kitette a megtelt táblát. Az építési tilalom Érden a közgyűlés 2023. június 28-i ülésén került elfogadásra, bár maga a tilalom csak 2023. július 15-én lépett hatályba. Miről is szól bővebben Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 23/2023. (VI.29.) önkormányzati rendelete a változtatási tilalom elrendeléséről és miért módosította azt a 239/2023. (VII. 21.) határozat, azaz mi is az építési tilalom Érden?

Az építési tilalom általában

Az építési tilalmak alapvető szabályait az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, azaz az Étv. szabályozza. Az Étv. a tilalmak két fő típusát különbözteti meg: változtatási tilalmat és telekalakítási vagy építési tilalmat. 

A változtatási tilalom alá eső területen főszabály szerint telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.

Ilyen tilalmak elrendelhetőek a helyi építési szabályzat (azaz a HÉSZ) készítésének, azaz a HÉSZ módosítás ideje alatt (legfeljebb 3 évre), természet- és környezetvédelem, vagy településrendezési célok érdekében. A tilalmakat a feltétlenül szükséges mértékre és időtartamra kell korlátozni. Ha a tilalom alapjául szolgáló okok megszűnnek, a tilalmat fel kell függeszteni. A tilalmat önkormányzati rendelettel vagy hatósági határozattal kell elrendelni, módosítani és megszüntetni. A tilalmat rendszeresen fel kell vizsgálni, különösen a helyi építési szabályzat felülvizsgálatakor. Az érintetteket tájékoztatni kell a tilalmak pontos tartalmáról és ezek megszüntetéséről is.

Mi az amire nem terjed ki a változtatási tilalom?

Az Étv. 20. § (7) bek. alapján az ilyen tilalmak sosem terjednek ki a következőkre:

  1. A tilalom hatálybalépésekor hatályos építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló építési javítási-karbantartási és a jogszabályokban megengedett más építési munkákra, 
  2. az egyszerű bejelentés alapján megkezdett építési tevékenységre (a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépület építése),
  3. a korábban gyakorolt használat folytatására,
  4. az állékonyságot, életet és egészséget, köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető kármegelőzési, kárelhárítási tevékenységre.
Az érdi tilalom nem vonatkozik az egy lakásos lakóépületekre

Az érdi tilalom nem vonatkozik az egy lakásos lakóépületekre

Pontosan mi tilos Érden?

Érden a képviselőtestület elhatározta, hogy a jelenlegi helyi építési szabályzat (HÉSZ) helyetti új helyi építési szabályzat készítésének (HÉSZ módosítás) időszakára, településrendezési feladatai megvalósulásának biztosítása érdekében a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokra változtatási tilalmat rendel el. A HÉSZ módosításra a helyiek szerint azért van szükség, mert a meglévő beépítési szabályok a városkép romlásához és a közműhálózat túlterheléséhez vezethettek.

A rendelet 2023. július 15-én lépett hatályba és nagy visszhangot váltott ki, ezért a polgármester konzultációt kezdeményezett a Pest Vármegyei Kormányhivatallal a változtatási tilalom törvényességének biztosítása érdekében.

Dr. Csőzik László polgármester a képviselőtestület következő ülésén máris a tilalom módosítását indítványozta. A legfőbb indok a módosításra az, hogy a Kormány új döntése értelmében 2024. január 1-től csak bizonyos "preferált településeken" lesz igényelhető a CSOK. Érd nem szerepel ezek között, ezért a polgármester szeretne időt biztosítani azoknak, akik még szeretnék igénybe venni ezt a kedvezményt.

Az e-ingatlanügyvédek.hu ajánlata

Ingatlan adásvételi szerződés elkészítése

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

Válassza ki az ügyvédi munkadíjat (%)

más ügyvédi irodák

0 Ft áfával

vagy akár Ft áfamentesen

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

Mely területeket érint végül Érden a változtatási tilalom?

A korlátozás a kertvárosias lakóterületet (Lke) és településközponti (Vt) övezetekbe tartozó ingatlanokat érinti.

Ha megtaláltuk Érd szabályozási tervét, akkor annak segítségével ellenőrizni tudjuk, hogy a már meglévő ingatlanunk vagy megvásárolni tervezett telkünk vagy álmaink jövőbeni otthona, amit személyre szabnánk az átmeneti építési szabályzat hatálya alá tartozik-e.

Milyen építési tevékenységet nem érint az érdi tilalom?

A rendelet hatálya kifejezetten nem terjed ki azokra az önkormányzat által megvalósított vagy általa támogatott változtatásokra, melyek közérdekű célra irányulnak vagy közérdekű célt tartalmaznak. A július 21-i módosítás óta az építési telkenként összesen legfeljebb egyetlen lakást eredményező építési tevékenységek esetére sem terjed ki az építési tilalom.

Hiába nem rendelkezik erről külön az érdi rendelet, az Étv. fent ismertetett szakasza alapján a korlátozás hatálybalépésekor hatályos építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló építési javítási-karbantartási és a jogszabályokban megengedett más építési munkákra, és az az egyszerű bejelentés alapján megkezdett építési tevékenységre (a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó új lakóépület építése) nem vonatkozik.

A CSOK szempontjából fontos, hogy az egy lakóegységet eredményező építkezéseket akkor sem érinti az érdi építési tilalom, ha (lke) kertvárosias lakóterületen új bejelentés/engedély alapján szeretnénk építkezni.

Meddig tartanak a korlátozások?

A változtatási tilalom – ha az azt elrendelő önkormányzati rendelet rövidebb időről nem rendelkezik – három év eltelte után külön rendelkezés nélkül megszűnik, tehát legkésőbb 2026. július 15. napján akkor is megszűnik, ha az új HÉSZ addig nem készül el.

Településrendezés, tilalmak és az ingatlanjog

Településrendezés, tilalmak és az ingatlanjog

Kitekintés: építési korlátozások és hatásuk az ingatlanpiac dinamikájára

Az Érden bevezetett tilalom komoly hatást gyakorol a helyi új és használt lakóingatlanok adásvételére. A budapesti agglomeráció rohamos népesedése miatt vélhetően más településeken is elrendelnek hasonló intézkedéseket, hiszen az olyan infrastrukturális problémák, mint az óvodai, bölcsődei férőhelyek hiánya, vagy a vízhiány máshol is komoly gondokat okoznak.

Az építési tilalmak átmenetileg "befagyasztják" az ingatlanpiacot, ami nemcsak az eladókat, de a vásárlókat és befektetőket is érinti. Ilyenkor gyakran csökken a kereslet minden lakóingatlan iránt, ami természetesen negatív hatással van az árakra és a fejlesztési potenciálra. Ha építési korlátozás elrendelése fenyeget, akkor érdemes megismeri a szabályozás minden részletét, hogy a hirtelen változásokkal együtt járó fejetlenségből előnyt kovácsoljunk!


Kérdése van az építési tilalomról, ingatlan tranzakcióról vagy más jogi kérdésről? Tekintse meg díjszabásunkat és keressen minket!

Töltse ki a lenti űrlapot, és szakértő jogi csapatunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot! Így biztos lehet benne, hogy minden ingatlanjogi kérdésére szakértő választ kap.

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Ingatlanpiaci hírek
Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Budapest és agglomeráció
Illés Géza MártonIGM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Illés Géza Márton

[email protected]

Dr. Illés Géza Márton, a Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, egyben az e-ingatlanügyvédek.hu vezetője. Szakterülete az ingatlanjog, az M&A tranzakciók és a vállalatfinanszírozás.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az építési tilalom olyan jogi intézkedés, amit az önkormányzatok hozhatnak, hogy korlátozzák az építési tevékenységeket bizonyos területeken és időszakokban. Érden a változtatási tilalom 2023. július 15-től van érvényben. A tilalom célja az, hogy az új helyi építési szabályzat (HÉSZ) megalkotása során a várostól elvárt szabályok és normák betartását biztosítsák, valamint a közműhálózat túlterhelését és a városkép romlását megelőzzék.