Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Tenyér Barbara Nóra

Dr. Tenyér Barbara Nóra

8 perc olvasás

Megérik-e a home staging árak? A látszat és a jogi valóság néha eltér!

Home staging pontos jelentése felkészítés eladásra

Home staging pontos jelentése felkészítés eladásra

Miért ír egy ügyvéd a home staging árak fontosságáról? Az ingatlanok eladóinak nyújtott ügyvédi tanácsadás során gyűjtött tapasztalataim alapján pontosan tudom, de volt hogy a saját bőrömön tapasztaltam, hogy az átlagos vevő nem a leginkább megtérülő befektetési lehetőséget keresi az ingatlanvásárlás során, hanem a következő otthonát. Aki olyanoknak akar lakást eladni, akik hozzám hasonlóan nehezen képzelik el a reggeli kávé friss illatát egy mosatlan edényekkel teli konyha láttán - azok jobb ha komolyan veszik: az első benyomás az eladás során döntő fontosságú. De megéri-e ezért súlyos tízezreket fizetni?

Jogi szempontból azért is fontos a lakás felkészítése az eladásra, mert egy rendszerezett, tiszta és ízlésesen berendezett otthon az érdeklődők számára ráadásul azt is sugallja, hogy gondosan vigyáztunk az ingatlanunkra, a vevőkben tudat alatt az a benyomás alakul ki, hogy az ingatlannak kevesebb a rejtett hibája. Fontos azonban, hogy vannak bizonyos etikai és jogi keretek, amelyeket a home staging során is figyelembe kell venni, hogy ne keltsünk a valósággal ellentétes látszatot!
 

A home staging jelentése

A home staging egy olyan módszertant jelöl, amely során a tulajdonos a lakás célú ingatlanát eladás, vagy bérbeadás előtt felkészíti arra, hogy az a lehető legtöbb érdeklődő számára vonzó célpontot jelentsen. A tevékenység lényege, hogy a tulajdonos kis odafigyeléssel és minimális anyagi ráfordítással maximálisan kihasználja a hasznosítandó ingatlan adottságait.

Az ingatlan felkészítése vizuális és funkcionális módosításokat is magában foglal: 

  • a tér rendezése 
  • a felesleges tárgyak eltávolítása (köznapi nevén alapos rendrakás)
  • a tér világosságának és tágasságának kiemelése
  • dekoráció megújítása

A módszertan helyes alkalmazásával a lakás alapállapotának, a piaci igényeknek és az eladó erőforrásainak figyelembe vételével a lehető legjobb eredményt hozza ki az adott ingatlanból. A staging alapelveit követve akár egy elavult állapotú ingatlan is átalakítható úgy, hogy az megfeleljen a modern kor igényeinek és vonzó legyen a vevők számára.

Mi az, ami már nem home staging?

A szakértők mindig hangsúlyozzák, hogy a home staging nem egyszerű rendrakás és párnaigazítás, hanem egy célzott, átgondolt folyamat, ami még belefér az eladói költségvetésbe és ami az ingatlan piaci értékének növelésére irányul. 

Az értéknövelés természetesen csak akkor értelmezhető, ha összehasonlítjuk a lakás felkészítésére költött összeget a vételár (havi bérleti díj) várható növekedésével. Éppen ezért a kisebb felújítások szerintem már túlmutatnak a home stagingen, de kétségtelen, hogy sok szolgáltató kínál felújítást is magában foglaló csomagokat.

Ingatlanvásárlásra felkészítő kurzus

Eladna, de utána egyből venne is? Érdekli, hogy mit kell tennie, hogy jogosult legyen illetékkedvezményre? Segítünk Önnek!

Tanácsadás spórolunk rajta

Homestaging tanácsadás - egy kanapé áráért spórolunk rajta?

Home staging árak 2024-ben

És milyenek a home staging árak 2024-ben? Ha ingatlan eladóknak adok tanácsot, akkor a fenti részletek figyelmes végighallgatása után az ügyfelek általában levonják azt a következtetést, hogy ez azért nem feltétlenül hangzik egyszerűen és ők inkább arra koncentrálnának, hogy az eladás után hova költözzenek és az új lakást miből finanszírozzák - elég csak az adásvételi szerződésekkel szemben támasztott banki követelményekre gondolni, hogy az embernek fejfájása legyen. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy nézzenek körül a piacon, hiszen rengeteg remek lakberendező ajánl professzionális szolgáltatásokat!

A legtöbb szolgáltatónál elérhető egy egyszerű home staging tanácsadás, amihez képest maga az átrendezés-átalakítás már-már prémium szolgáltatásnak minősül.

Hogy megkönnyítsem az ügyfelek dolgát összehasonlítottam a google találati listájának éléről a legnépszerűbb szolgáltatók ajánlatait. Ezek alapján a következő átlagárak rajzolódnak ki: 

Szolgáltatás TípusaÁtlagos Ár (HUF)
Személyes/Online konzultáció20.000,-
Tanácsadás (cégeknek áfával)140.000,-
Szolgáltatás (nm-től)10.000,-
Home Staging + Projektmenedzsment (nm-től)15.000,-
Komplex szolgáltatás (teljes lakás)200.000,-
Komplex szolgáltatás (kisebb szoba)50.000,-
Enteriőr styling35.000 - 100.000,-

Jó tudni, hogy vannak ingatlanközvetítők is, akiknek a szolgáltatása magában foglalja a lakás vizuális felkészítését, professzionális fotózását is!

Staging szolgáltatók a piacon - ki a legnépszerűbb home átalakító?

Az ügyfelek sokszor félnek, hogy ha találtak is egy megfelelő áron dolgozó szolgáltatót, később az derül ki, hogy nem érik meg a pénzüket. Ha valaki, akkor én hiszek a Google-ben és abban, hogy minden jó döntés alapja az utánajárás és az információ helyes mérlegelése.

Összegyűjtöttem, hogy a google felbecsülhetetlen algoritmusa kiket tart a leghitelesebbnek a szakmában:

SorszámSzolgáltató Neve
1Ingatlan Angyal
2Hello Home Staging
3MSP Home Staging
4Novo Home
5Renna Home
6Lorart Home Staging
7Home Staging For You
8Immocto Home Staging
9Sweet Home Staging
10Biztos Döntés Home Staging
11Trendterior
12NDHS
13MSP Design
14HS by Agnes
15Saffron Home Staging
16Zhen Design
17Rosemaring Home Staging
18Anto Home Design
19Nadina Home Staging
20Metta Interiors

Home sweet home - Mi az ami kellékszavatossági szempontból már tilos?

Az eladó egyik legfőbb kötelezettsége az adásvétel során a kellékszavatosság. Ez lakások, családi házak esetén leginkább azt jelenti, hogy az eladó felelős azért, hogy az értékesített ingatlan lakhatás céljára maradéktalanul alkalmas. A legtöbb ingatlan adásvételi szerződés pontosan ezért tartalmazza, hogy a vevő "megtekintett állapotban" vásárolja meg az ingatlant. Ez végső soron azt jelenti, hogy a vevő a szabad szemmel észlelhető állapotban vásárolja meg az ingatlant, tehát minden olyan körülmény, amit a vevő szabad szemmel nem lát, az a vételár megállapításánál figyelmen kívül marad és később, ha szavatossági igényt érvényesít a vevő, akkor rejtett hibának minősülhet! 

A rejtett hiba olyan hiba, amelyek nem észrevehetőek egyszerű szemrevételezéssel nem észrevehető, de érdemben befolyásolja az ingatlan lakás célra való alkalmasságát. Ha a hiba ismert és kommunikálásra került az eladás folyamatában, akkor nem tekinthető rejtett hibának. 

A fentiek miatt mindig azt tanácsolom a hozzám forduló ügyfeleknek, hogy kerüljenek minden olyan dekoratív megoldást, amellyel szándékosan takarnak el komoly hibákat!

A lakás felkészítése házilag se lehetetlen, bárki lehet home stager

A lakás felkészítése házilag se lehetetlen, bárki lehet home stager

Hogyan kell felkészíteni egy lakást eladásra etikusan?

Több olyan jogvitában is részt vettem jogi képviselőként, ahol a vevő az adásvételt követően megtévesztve érezte magát az eladó, de olyan is volt, hogy az ingatlanközvetítő által. Ezekből a tapasztalatokból kiindulva én az olyan őszinte home staging megoldásokat támogatom, amelyek arra szolgálnak, hogy a valóságot tükrözzék, miközben kiemelik az ingatlan pozitív tulajdonságait, és ezáltal növelik az eladási esélyeket. 

Amióta nagyobb hangsúlyt fektetek rá, hogy felhívjam az eladó pozícióban lévő ügyfeleim figyelmét a fentiekre, ilyen okból felmerülő szavatossági ügyem nem is volt. Az eladók számára hosszú távon kifizetődőbb, ha a potenciális vevők már az első megtekintés során világos képet kapnak az ingatlan állapotáról. Az őszinteség ráadásul bizalmat épít, amely alapvető a sikeres üzletkötéshez. Ha a vevők kevésbé érzik azt szükségességnek, hogy az apró részletek miatt alkudozzanak, az megint csak a vételár maximalizálásához segíti hozzá az eladókat.

Az otthonunk lehető legjobb színben feltüntetése természetesen megengedett, de csak a jogszerű kereteken belül, hiszen az eladók az őszinte és etikus megközelítéssel nem csak potenciális későbbi polgári pereket kerülhetnek el, de a vételárral kapcsolatos alkunak is kevesebb teret engednek.

Ügyfeleink mondták

Home sweet home - adjuk profi home stager kezébe?

Mindannyian tudjuk, hogy az otthon nem pusztán négy fal és egy tető, hanem egy olyan hely, ahol a legkedvesebb családi pillanatainkat élhettük meg. Sokszor azt látom az ügyfeleken, hogy úgy érzik: nem elég, hogy ingatlanközvetítők fogják őket hideg hívásokkal zaklatni, de utána többtucat random ember próbálja majd az alku reményében becsmérelni a számukra a biztonságot jelentő családi fészket. Igen, az ingatlan eladás menete nem könnyű, ha tudjuk, hogy biztosan el akarunk adni, akkor jobb ha elfogadjuk az idegenek márpedig jönni fognak és rajtuk múlik, hogy milyen költségvetéssel állhatunk neki a következő otthonunk kialakításának!

A profi home stager a fentiekkel szemben képes arra, hogy érzelmektől mentesen tekintsen az értékesítendő lakásra. A folyamat így gyorsabb és az eladók számára is kevésbé fájdalmas, hiszen az embert kevésbé bántja a nosztalgia. Megéri hát szakértőre bízni ezt a feladatot? Megfelelő áron, természetesen igen!

home staging jelentése

Az értéknövelés minimális ráfordítással - a home staging jelentése igazából

Home staging tippek - egyszerűen házilag

A fenti árakat meghallva szokták az eladók mégis inkább úgy gondolni, hogy talán maguk is nekiállhatnak egy staging kurzusnak. Egy tanfolyam azért talán túlzás, de az erre fogékony eladóknak a következő egyszerű tippeket szoktam adni:

  • Takarítás és rendrakás: Takarítsunk ki alaposan és pakoljuk el a felesleges tárgyakat - ezt legkésőbb a birtokbaadásig egyébként is meg kell tenni!
  • Visszafogott dekoráció: A túlzottan egyedi dekoráció és különösen a nagyon személyes tárgyak könnyen olyan érzetet keltenek az érdeklődőkben, hogy egy tiltott, idegen helyen járnak.
  • Fények és színek kihasználása: A megfelelő világítás és a jól megválasztott színek segítenek a barátságos légkör megteremtésében. A legegyszerűbb, ha igyekszünk minél több természetes fényt beengedni - semmiképpen se elhúzott függönyökkel az éjszaka közepén fényképezzünk!
  • Rendezett szobák: A helyiség optimális elrendezése és a felesleges tárgyak eltávolítása segít abban, hogy tágasabbnak tűnjenek a terek!

A harmonikusan elrendezett bútorok és dekorációk segítenek az érdeklődőknek, hiszen könnyebben el tudják képzelni, hogyan illeszkedne az adott lakás a saját életükhöz. Az átgondolt "házi" home staging eredményeként a képek vonzzák a nézők tekintetét és javítják az ingatlan hirdetési hatékonyságot - nem is beszélve a személyes benyomásokról! Megbízhatunk profi ingatlan fotóst is, akinek nagy tapasztalata van abban, hogy hogyan lehet előnyös és vonzó képeket készíteni a házunkról, de magunk is készíthetünk nagy felbontású, szép képeket, akár egy jobb telefonnal is!

Tervezze meg az eladást profik segítésével!

Elad, de utána venne is? Örökölt ingatlant értékesít? Szinte biztosan szüksége van adótervezésre!

Összefoglalás

Egy jól megtervezett és kivitelezett home staging folyamat eredményeként az ingatlanok jelentős értéknövekedést érhetnek el, amely általában meghaladja a felkészítés költségeit, de azért mindenképpen az eladás költségei közé sorolandó. A vevők pedig egy olyan lakást kaphatnak, amely már az első benyomás alapján megfelel az igényeiknek és amire nem kell a szűkös költségvetésükből komolyabb ráfordításokat eszközölni.

A tevékenység célja, hogy a vevő az ingatlanban meglássa saját álmait és a lakást azonnal az otthonaként kezdje el képzelni. Ezáltal nem csak gyorsabban, de magasabb áron is eladható az ingatlan, hiszen a vevők hajlandóak többet fizetni azért, ami igazán megérinti őket és kielégíti az igényeiket. Nem elhanyagolható ugyanakkor, hogy az eladó szavatossággal tartozik az eladást követően is, ezért nem kelthet a valósággal ellentétes látszatot!

A cikk egyik képét Fazekas Nikoletta készítette.


Ha nem csak lakberendezési tippekre van szüksége, úgy érzi, hogy eladóként jogi tanácsadás is hasznára válna, akkor ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Tudnivalók eladóknak
Tenyér Barbara NóraTBN
Szerző:

Csapatunk

Dr. Tenyér Barbara Nóra

[email protected]

Dr. Tenyér Barbara Nóra egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu budapesti tagja. Szakterülete az ingatlanjog, ezen felül filmes, tévés produkciók jogi támogatásával foglalkozik. Újabban komoly tapasztalatra tett szert az influenszer-marketing területén.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A home staging egy olyan módszertan, amely során az ingatlan tulajdonosai előkészítik lakásukat az eladás vagy bérbeadás folyamatához. Célja, hogy az ingatlan vonzóbb legyen a potenciális vevők számára, ami gyorsabb eladást és magasabb vételárat eredményezhet.