Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Illés Géza Márton

Dr. Illés Géza Márton

3 perc olvasás

Ingatlanbefektetés: megéri-e 2023-ban belevágni?

Ingatlanbefektetés: megéri-e belevágni?

Ingatlanbefektetés: megéri-e belevágni?

Az ingatlanpiac mindig is népszerű volt a kezdő befektetők körében, hiszen mindenki látott már lakást és azt is sokan elhisszük magunkról, hogy képesek lennénk azt karbantartani, csinosítgatni, vagy bérbeadni. Az elmúlt évek lakáspiaci trendjei alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a megvásárolt ingatlanunk (nominális) értéke az évek elteltével emelkedni fog. Hogy mindezek alapján megéri-e ingatlanba fektetni, különösen a hosszú távú megtérülés szempontjából - az már korántsem ilyen könnyű kérdés - még egy olyan tapasztalt ingatlan ügyvédnek sem, mint amilyen én vagyok.

Mit mérlegeljünk?

Az ingatlanokat nem lehet elhagyni, vagy ellopni. Ha az ingatlanokat józan ésszel vásárolják meg, teljes egészében kifizetik, és ésszerű gondossággal kezelik, akkor ez a világ legbiztonságosabb befektetése. - Franklin D. Roosevelt

Mindenkinek, aki nem fél elmerülni a pénzpiacok és az értékpapírok világában, jó szívvel ajánljuk Balásy Zsolt aktuális videóját, amelyben rendkívül részletesen és közérthetően körüljárja ezt a kérdést. Ha a célunk a nagyon gyors meggazdagodás, akkor - a Hold Alapkezelő munkatársával egyetértve - szerintünk sem jó ötlet 2023-ban használt lakást vásárolni. Azoknak viszont, akik egy olyan eszközben szeretnék tudni a vagyonukat, ami ezer éve is értéket jelentett, a következőket javasoljuk mérlegelni:

Kockázat vs. hozam 

Az államkötvények és más értékpapírok jobb hozamot kínálhatnak, mint az ingatlanbefektetések, de elég sok sajátos kockázattal is járnak. Bár államcsőd nem fenyeget, az államkötvények esetén mindig kérdéses, hogy az Államkincstár a futamidő vége előtt milyen feltétekkel váltja vissza azokat. A részvények és más értékpapírok helyes értékelése pedig olyan speciális szaktudást és szinte évtizedes tapasztalatot igényel, amellyel extrém kevesen rendelkeznek.

Likviditás 

Az olyan értékpapírok, mint a részvények, általában likvidebbek, mint az ingatlanok, így könnyebb gyorsan vásárolni és eladni őket, de azért egy ingatlan tranzakció sem feltétlenül igényel éveket. Bármekkora is a visszaesés az ingatlanpiaci tranzakciószámban, a megfelelő áron mindig lehet vevőt találni és onnan már csak napok-hetek kérdése, hogy a pénzünkhöz jussunk. 

Eszközök diverzifikációja 

Egy befektetési portfólió gyakran akkor a legbiztonságosabb, ha változatos eszközök alkotják. Még ha a kötvények és az értékpapírok jól fizetnek is, az ingatlanok kiegyensúlyozó hatást biztosíthatnak egy diverzifikált portfólióban.

Adó- és költségelőnyök 

Ha a befektetési célú ingatlanunkat 5 éven túl értékesítjük, az abból szerzett jövedelem adómentes, de már az első év után sem kell a maximális 15%-os személyi jövedelemadót megfizetnünk, szociális hozzájárulási adó, vagy egyéb pénzügyi intézmények, befektetési vállalkozások által áthárított kezelési költségek pedig fel sem merülnek.

Fedezet jövőbeli befektetésekhez

A legtöbb magyar bank kínál ingatlanfedezet mellett szabad felhasználású kölcsönt, amit értelemszerűen bármibe befektethetünk. Tény, hogy a bankok nem minden esetben elégednek meg azzal, ha nem első ranghelyű jelzálogot kapnak, de a tehermentes ingatlanok kétségtelenül hitelezhetőek.

Befektetés önmagunkba, a családunkba

Vannak azonban más szempontok is, mint a gyors megtérülés. Sokan úgy keresnek befektetést, hogy az később a gyermekeik lakhatását is biztosítsa, esetleg a nyugdíjas éveikre szeretnének megvásárolni egy kisebb, könnyebben fenntartható lakást, amit addig is kiadnának. Befektetni egyébként sem csak a pénzügyeinkbe, de a lelki békénkbe is lehet. A home office és a hosszabb, fizetés nélküli szabadságok (sabbatical) világában az érzelmi feltöltődés terepe könnyen lehet egy erdőszéli nyaraló, vagy egy tóparti lakás. Ha valaki érti a booking.com és az airbnb működését és nem fél a rövid távú bérbeadás buktatóitól, az pedig már egy olyan élethelyzet, amelyben a megtérülés is hamarabb megvalósulhat.

Természetesen, az ingatlanbefektetések érzelmi oldala közösségi értelemben is jelentős lehet. Vannak, akik a helyi közösség, vagy akár egy távolabbi régió fejlődését is szem előtt tartják befektetési döntéseiknél. Egy jó étterem alapítása, vagy egy romos kúria szálláshellyé alakítása valamely elhanyagolt környéken nem csak anyagi hasznot hajt, de nyilvánvalóan közösségi értéket is teremt. 

Befektetés a jövőbe

Befektetés a jövőbe

A jelenlegi helyzetben, amikor a kötvények és más értékpapírok lényegesen jobb hozamot kínálnak, mint az ingatlanok, egyes befektetők számára valóban vonzóbb lehetőséget jelenthetnek. A "legbiztonságosabb befektetés" azonban az egyéni céloktól, a kockázattűrő képességtől, a piaci körülményektől és egyéb tényezőktől függ. A legfontosabb tanulság az, hogy minden egyes eszközkategóriának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a legjobb választás számos tényezőtől függően változik. Ha a sikert nem csak pénzügyi megtérülésben mérjük és fontos számunkra az is, hogy hozzájárulunk-e egy élhetőbb, szolidárisabb környezet kialakításához, akkor egy jól megválasztott ingatlanbefektetés az egész családunk, vagy egy egész közösség jövőjére pozitív hatással lehet.

Kategóriák:

Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Illés Géza MártonIGM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Illés Géza Márton

[email protected]

Dr. Illés Géza Márton, a Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, egyben az e-ingatlanügyvédek.hu vezetője. Szakterülete az ingatlanjog, az M&A tranzakciók és a vállalatfinanszírozás.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az ingatlanbefektetés több szempontból is vonzó lehet, de alapvetően a kockázat és hozam arányát fontos mérlegelni, illetve az ingatlan likviditását, és a portfólió diverzifikációját. Ezenkívül az adózás és egyéb költségek is befolyásolhatják a hosszú távú megtérülést. Nem utolsósorban pedig az ingatlan lokációját, az épület állapotát és a piaci trendeket is érdemes alaposan megvizsgálni.