Logóe-ingatlanügyvédek.hu

Az ingatlan vásárlás költségei - ügyvédi díjak, földhivatali eljárási díjak, stb.

A lakásvásárlás izgalmas mérföldkő az életünkben, egyben komoly anyagi felelősség is. Mielőtt azonban aláírnánk a szerződést és beköltöznénk új otthonunkba, tisztában kell lennünk azzal, milyen költségek várnak ránk, hiszen az ördög a részletekben rejlik: ügyvédi díj, igazgatási szolgáltatási díj, földhivatali eljárási díjak, banki tranzakciós költségek... De pontosan melyik mennyibe kerül? Miért van ennyi eltérés az ügyvédi munkadíjak között, ha ugyanarról az adásvételi szerződésről van szó? És vajon milyen földhivatali díjak érvényesek 2023-ban? Ebben a bejegyzésben áttekintjük, milyen költségek merülhetnek fel egy adásvételi szerződés elkészítése során, és hogyan lehet ezeket minimalizálni.

Ügyvédi munkadíj adásvételi szerződés esetén

Ügyvédi munkadíj adásvételi szerződés esetén

Lakásvásárlás költségei általában

A lakásvásárlás költségei közé - a vételáron  felül - a legtöbb esetben a következők tartoznak:

 1. Tulajdoni lap lekérésének díja
 2. Lakásvásárlás ügyvédi költsége
 3. Postaköltség
 4. Földhivatali eljárási díjak
 5. Bankhitellel kapcsolatos költségek
 6. Közműátírás díja
 7. Visszterhes vagyonátruházási illeték

A lakásvásárlás járulékos költségei közé tartoznak a felújítási költségek, a költöztetők díja, a lomtalanításért fizetendő összeg és a takarítás költségei is, ezek azonban nem minden ügylet esetén elkerülhetetlenek.

Ügyvédi munkadíj 

Az ügyvédi munkadíj, vagyis az ingatlan átírás ügyvédi költsége lakásvásárláskor az egyik legjelentősebb tétel. Az ilyen lakás, vagy ház vásárlással összefüggő ügyletek néha egyszerűbbek, néha az ügyvéd több munkanapját is elviszi, ezért az ügyvédi munkadíj adásvételi szerződés esetén tetemes lehet. Az ügyvédi munkadíj ingatlan adásvételi szerződés esetén éppen azért legtöbbször a vételár bizonyos %-a, mert az ügyvéd sokszor nem tudja előre felmérni, hogy mennyi időt tölt majd el az ügylettel és “biztosra akar menni”. Vidéken a vételár 0,5-1%-a, Budapesten általában a vételár 0,3-0,5%-az ügyvédi munkadíj. Ha tudni szeretné, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, használja díjkalkulátorunkat! Az ügyvédi díj nem csak az ügyvédi ellenjegyzés díja, hanem magában foglalja a felekkel való tárgyalás ellenértékét, a földhivatali ügyintézést és legtöbbször a ügyvédi letéti díj összegét is.

Az e-ingatlanügyvédek.hu csapata előre meghatározott, %-os munkadíjért dolgozik. Bővebben az árainkról itt olvashat!

Bárkit is választunk, egy dologra azért mindenképpen figyeljünk: 2024. február 1. napjától csak az erre külön feljogosított ügyvédek lesznek jogosultak az ingatlan-nyilvántartásban jogi képviseletre. Ha ezután az időpont után szerződünk, először mindenképpen ellenőrizzük le a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján, hogy a kiszemelt ügyvéd egyáltalán elvállalhatja-e az ügyünket.

Az ügyvédi munkadíj ingatlan adásvételi szerződés esetén általában a vételár bizonyos %-ban kerül meghatározásra, ez általában igaz ingatlan ajándékozás ügyvédi díjára is, de az is elképzelhető, hogy a kolléga alkalmaz maximál és minimál árat is.

Adásvételi költségek - ügyvédi munkadíj ingatlan adásvétel

Adásvételi költségek - ügyvédi munkadíj ingatlan adásvétel

Földhivatali díjak 2024

Az ingatlan átírás földhivatali költsége ingatlanonként 6600.-Ft. Ez hivatalosan az igazgatási szolgáltatási díj, amely szintén a vevő költségét képezi.  Az ügyintézési határidő alapesetben 60 nap. A jelzálogjog bejegyzése, változással érintett ingatlanonként 12.600,- Ft, míg a soron kívüli eljárás díja 10.000,- Ft

A földhivatali díjak megfizetésének módozatairól itt olvashat.

Földhivatali igazgatási szolgáltatási díj számlaszám kalkulátor

Földhivatali igazgatási szolgáltatási díj számlaszám kalkulátor

Banki hitellel kapcsolatos költségek

A banki hitelekről részletesen írtunk a "Banki követelmények jelzáloghitelekhez kapcsolódóan" c. cikkükben, ezért a jelen bejegyzésben csak röviden utalunk rá, hogy a bankkölcsönnek, de különösen a jelzáloghitelek felvételének (a kamaton felül) milyen díjai lehetnek:

 1. Hitelbírálati díj
 2. Tulajdoni lap, térképmásolat lekérésének díja
 3. Folyósítási díj
 4. Értékbecslési díj (hitelbiztosítéki érték-megállapítási díj/helyszíni szemle díja)
 5. Fedezetkezelési költség
 6. Rendelkezésre tartás díja
 7. Vagyonbiztosítási díj
 8. Közjegyzői munkadíj (a hitelösszeg alapján kerül meghatározásra)
 9. Földhivatali ügyintézés díja

Bevett banki gyakorlat, hogy a fentiek közül bizonyos tételeket a bankok kedvezmény gyanánt elengednek, azonban “idő előtti” előtörlesztés, vagy végtörlesztés esetén a kedvezményt elveszítjük. Az aktuális banki feltételeket mindenképpen érdemes már a szerződéskötés előtt tisztázni.

Banki tranzakciós költségek

Ha a vételárat, pontosabban az önerőnket banki átutalás útján kívánjuk teljesíteni, akkor az átutalásnak is lesznek költségei. Erről bővebben itt írtunk.

Röviden annyit itt is megemlítenénk, hogy az azonnali átutalások magánszemélyek esetén 10.000.000,- Ft értékhatárig biztosítják, hogy a vevő a vételárat, vagy annak egy részét már a szerződés megkötésekor átutalja az eladó bankszámlájára. Számolnunk kell azonban azzal, hogy pl. 43 millió forintot azonnali átutalással csak 5 részletben lehet teljesíteni és előfordulhat, hogy az 5 nagy összegű utalásnak már tetemes tranzakciós költsége lesz.

Mindenképpen javasolt előzetesen egyeztetni minden számlavezető bankkal az optimális megoldások felkutatása érdekében.

Birtokbaadás költségei - közműátírás

Önmagában a kulcsátadás nyilvánvalóan nem kerül pénzbe, nade a közművek átírása már igen. Nem számottevő díjakról van szó, de a szolgáltatók, legyen az víz, csatorna, gáz, szemétszállítás, telefon, tv, internet, stb. szolgáltatás, bizonyos mértékű díjat számolnak fel a szerződések átírásáért. A közművek átírásának menetéről itt írtunk bővebben.

Illeték, áfa

Az ingatlan vásárlást főszabály szerint 4% visszterhes vagyonártuházási illeték, időnként pedig általános forgalmi adó is terheli. Az eladót - ha az általa 5 éven belül vásárolt ingatlant értékesíti - pedig személyi jövedelemadó is terheli.

Ingatlanközvetítő jutalék

Bár nem közvetlenül a vevőt terheli, de az eladó tipikusan a vételárból fizeti az ingatlanközvetítőt, akinek a jutaléka a vételár egy bizonyos százalékában szokott meghatározásra kerülni. Ha spórolna ezen, olvasson tovább!

Mielőtt a berendezésre költenénk - ügyvédi munkadíj ingatlan adásvételi szerződés

Mielőtt a berendezésre költenénk - ügyvédi munkadíj ingatlan adásvételi szerződés

A lakás- vagy ingatlanvásárlás költségei között számos különböző díjjal és költséggel találkozhatunk. Az ügyvédi munkadíj, az igazgatási szolgáltatási díj, vagyis a földhivatali eljárási díjak, valamint a banki tranzakciós költségek mind-mind hozzátartoznak a teljes képhez. Különösen fontos ezeket mérlegelni, ha adásvételi szerződés kerül terítékre, hiszen az ügyvédi munkadíj ingatlan adásvétel esetén széles skálán mozoghat.

A borítóképet Fazekas Nikoletta készítette.


Amennyiben további kérdése merülne fel, vagy jogi tanácsra lenne szüksége, tekintse át díjszabásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Szabó Judit AnnaSJA
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Judit Anna

[email protected]

Dr. Szabó Judit Anna egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu vezető tagja. Szakterülete az ingatlanjog, az ingatlanok átruházásával, hasznosításával kapcsolatos adózási kérdések és az ügyvédi compliance.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az ügyvédi díj ingatlan adásvétel esetén általában a vételár egy bizonyos százalékában kerül meghatározásra. Budapesten ez általában a vételár 0,3-0,5%-a, vidéken 0,5-1%. Az ügyvédi díj magában foglalja nem csak az ügyvédi ellenjegyzés díját, hanem a felekkel való tárgyalás, a földhivatali ügyintézés és gyakran az ügyvédi letéti díj összegét is. Az e-ingatlanügyvédek.hu megbízása esetén a díj fix, 175.000-, Ft!