Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Illés Géza Márton

Dr. Illés Géza Márton

9 perc olvasás

Ingatlanközvetítői díj 2024 - spórolási tippek

Ingatlan közvetítői díjak ingatlanvásárlás esetén

Ingatlan közvetítői díjak ingatlanvásárlás esetén

Ingatlanra specializálódott ügyvédként saját tapasztalatból tudom, hogy az ingatlanközvetítői díjak a lakás adásvétel költségvetésében eladóként és vevőként is jelentős költségtételt jelentenek. Amikor a lakásunkat vásároltuk, igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet spóroljak az ingatlanközvetítők jutalékán.

A KSH ingatlanpiaci adatai alapján a használt lakás forgalom jelentősen visszaesett: 2023-ban mintegy 30%-kal csökken a tranzakciók száma 2022 azonos időszakaihoz képest. Az ingatlanközvetítők a saját bőrükön érzik a visszaesést, hiszen szinte kizárólag a tranzakciók után járó jutalékból élnek. 

A KSH bruttó átlagkereset adataiból az ingatlanközvetítők szorult helyzete szépen kirajzolódik:

  • egy átlagos ingatlanközvetítő 2019-ben havi bruttó 286.325,- Ft-ot keresett
  • 2022-re ez 90%-kal, 545.376,- Ft-ra nőtt
  • miközben az infláció ugyenezen időtávon csupán 10%-os volt.

A fentiek miatt a legtöbb közvetítő kénytelen magasabb árak mellett dolgozni – még akkor is, ha a bevételeiket a nominálisan növekvő ingatlanárakra vetített százalékos jutalék is emeli. Az ingatlan vételárak emelkedésének igazi vesztesei persze a vevők, hiszen az ingatlanközvetítő jutalékát nem könnyű megúszniuk  – a jelen blogposztunkban velük szeretnénk spórolási tippeket megosztani.

Ha az ingatlanközvetítővel vesszük fel először a kapcsolatos, akkor szinte biztosan csak rajta keresztül fogunk tudni vásárolni, ergo a vételárba beépül az ingatlanos jutalék és ezzel máris beszűkült a mozgásterünk, már amit a későbbi, vételárral kapcsolatos alkut illeti. Ha azonban sikerül beazonosítanunk a kiszemelt ingatlant és az eladónkat is megtaláljuk, akkor az ingatlanközvetítők jutaléka szinte már le is vonható a hirdetésben szereplő vételárból!

Ha érdekli, hogy én hogyan értem el, hogy vevőként ne fizessek még ingatlanos jutalékot is, olvasson tovább!

Ingatlanos jutalék - hogyan spórolhatjuk meg?

Ingatlanos jutalék - hogyan spórolhatunk ha tudjuk az ingatlanpiaci információkat?

Ingatlanközvetítői díjak 2024

Az ingatlan közvetítői díjak mértéke 2024-ben jellemzően 1,5-5% között mozog. Ez nem kis tétel, hiszen jó eséllyel a díjat az ingatlanközvetítői jutalék áfa mértéke is terhelheti. A különböző közvetítők eltérő díjstruktúrát alkalmaznak, sokszor más a díjazás kizárólagos, vagy nyílt megbízás esetén.

Összefoglalóan a következőket lehet elmondani az egyes hálózatok által alkalmazott közvetítői díjakról:

Duna House3- 5%+áfa
Otthon Centrummaximum 2,5%+áfa
OTP Ingatlanpont2,5-5 % + áfa
Balla Ingatlan2,5% + áfa
GDN Ingatlanhálózatnem nyilvános
REMAXnem nyilvános
Dr. Makkosnem nyilvános
Lotus House Ingatlannem nyilvános
CDC Ingatlannem nyilvános

1+1 óra = 49 000 Ft

Az ügyvédet a vevő hozza és ő is fizeti. Szeretné, ha az adásvételi szerződésben az Ön szempontjai is érvényesülnének?

Ingatlan.com ingatlanos PartnerProgram

Az ingatlan.com PartnerProgramjában részt vevők esetében az ingatlanközvetítői díjak nyilvánosak. Itt bruttó árat adnak meg, tehát ezek a számok az áfa mértékét már tartalmazzák. Az adatbázis szerint Budapesten dolgozik öt olyan közvetítő is, akinek a jutalék alsó határa bruttó 0,1%-0,5%. Feltehető, hogy ezt a nagy értékű ingatlanok kizárólagos értékesítése esetén alkalmazzák. A legtöbben azért ezen az oldalon 1-5% közötti bruttó közvetítői díjak mellett dolgoznak.

Duna House - nem titkolja az ingatlanos jutalékát

A Duna House értékesítői esetén a konkrét közvetítői díj nem nyilvános, az értékesítési hálózat jutaléki struktúrája változó, és általában 3% és 5% közötti sávban mozog. Az ingatlanos jutalék mértéke a megbízás típusától, az ingatlan földrajzi helyzetétől, valamint az ingatlan piaci értékétől függ. A jutalék pontos mértékéről tájékoztatást kollégánk fog nyújtani, amikor az ingatlan piaci értékét meghatározza. Amennyiben Prémium megbízást választ, általában 1-1,5%-kal alacsonyabb jutalékra számíthat, mint a Standard megbízás esetében.

Otthon Centrum jutalék

Az Otthon Centrum ingatlanközvetítői különféle díjakkal dolgoznak. Annyi biztos, hogy az Otthon Centrum kiemelt ajánlata jelenleg a Felezőcsomag amellyel kapcsolatos megállapodás esetében maximum 2,5%+áfa sikerdíjat tartalmazó szolgáltatás.

OTP Ingatlanpont - nem tudjuk, mennyi jutalékot kérnek

Az OTP Ingatlanpont ingatlan franchise által alkalmazott ingatlanközvetítői díjak 2024 évi összege nem nyilvános, de a honlapjukon azt írják, hogy azok közvetítőtől és a szerződés feltételeitől függően 2,5-5 százalék plusz áfa között mozognak.

Balla Ingatlan - sávosan tudhatjuk az ingatlanközvetítő jutalékát

A Ballan Ingatlan is kiterjedt hálózattal rendelkezik, és nettó 2,5% + áfa sikerdíjért dolgoznak, amelyet az ingatlanosok részére csak eladás esetén kell az ügyfeleiknek megfizetnie.

GDN Ingatlanhálózat - ingatlan közvetítők titokzatos árakkal

A GDN Ingatlanhálózat tagjai által ingatlan értékesítés esetén alkalmazott ingatlanközvetítő jutalék adatok nem nyilvánosak.

REMAX

A Remax által foglalkoztatott ingatlan közvetítők szintén szolgáltatnak országosan, de az árstruktúrájuk nem elérhető nyilvánosan, így az sem nyilvános, hogy a REMAX-nak mennyi jutalékot kell fizetni, ha lakás eladásban gondolkozunk.

Dr. Makkos

Sajnos a Dr. Makkos által alkalmazott jutalékszint sem elérhető egy egyszerű google kereséssel, így azt sem tudjuk, hogy ha Dr. Makkos ingatlanokat árul, akkor milyen jutalékkal dolgozik.

Lotus House Ingatlan

A budapesti Lotus House Ingatlan oldalán sem érhető el konkrét információ az ingatlanközvetítői díjakról, de az értékesítők elérhetőek az ingatlan.com PartnerProgramjában.

CDC Ingatlan

A CDC Ingatlan irodái által alkalmazott jutalékok sem nyilvánosak, de iparági információk szerint 3-4% körül mozog.

ingatlanközvetítői szerződés

Az ingatlanközvetítői szerződés tartalmazza a fontos információkat

Hogyan kerülhető ki az ingatlanközvetítői díj? 

Nem csak az én tapasztalatom, hanem már-már evidencia a lakásvásárlók körében, hogy az ingatlanközvetítői díj megfizetésétől úgy lehet a legegyszerűbben megszabadulni, ha sikerül a hirdetésben szereplő ingatlant közvetítő nélkül megtalálni!

A lakás vásárlás menetének első igazi lépése mindig az alapos információgyűjtés, ez olyannyira igaz, hogy a KSH által üzemeltetett Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere maga is azzal kezdi az "3633 - ingatlanügynök" szakma leírását, hogy annak feladata az eladásra szánt házak, lakások, telkek, ingatlanok feltérképezése. Végezzük el tehát a feladatot helyettük!

Sokan úgy gondolják, hogy ha egy hirdetést ingatlanközvetítő adott fel, akkor nincs más út, őt kell felhívni - ekkor azonban nincs menekvés, az ingatlanos jutaléka is megfizetendő. Én személy szerint a saját ügyemben idegenkedtem az ingatlanközvetítő közbeiktatásától, hiszen az ingatlanközvetítő egyértelműen az eladásban érdekelt, így nem csoda, ha arra törekszik, hogy elhallgassa az ingatlan kedvezőtlen tulajdonságait. A legtöbb ingatlanközvetítő, akivel találkoztam rendszerint jobb képet festett az ingatlanról a valóságnál.

Ha megtalálta az ingatlant, majd az eladót, azt ajánlom, hogy kövesse a példámat és vegye fel vele a kapcsolatot! Mivel az eladók már belekalkulálták a vételárba ezeket az ingatlanközvetítő díjakat, alkudjon és spóroljon az ingatlanközvetítő jutalék összegén!

Eladóként is elkerülhető egyébként, hogy a költségvetésünket a nagy összegű sikerdíj terhelje. Gondoljunk csak arra, hogy ha hitelt adunk a home stagingnek és szép képekkel magunk készítjük fel az ingatlanunkat hirdetésre, akkor mennyivel több vevőt csalogathatuk a hirdetésünkhöz, mint egy telefonos fotózás eredményeként előállt képgalériával.

Járjuk körbe a környéket szép idő esetén

Amikor napi szinten bújtam az ingatlan hirdetéseket, gyakran előfordult, hogy azt láttam, hogy a hirdetők nem adtak meg pontos utca címet az ingatlanokhoz, így a leendő vevőként a feltöltött képek alapján kell találgatnom, hogy az adott ingatlan hol is lehet. Ennek oka, hogy a hirdetésekben lényegében csak a tulajdonosok szoktak egyértelműen utalni az adott ingatlan elhelyezkedésére, az ingatlanközvetítők szeretnek csak a házak, lakások belső tereiről képeket közzétenni, hogy ezzel is elkerüljék, hogy az érdeklődők közvetlenül a tulajdonosokat keressék meg. A tapasztalatom az, hogy érdemes személyesen is körbesétálni a hirdetésben megadott környéket, a tulajdonosok ugyanis gyakran kitesznek a lakások ablakába, házuk kerítésére egy-egy ELADÓ táblát. Amikor már rutinos voltam és rendelkeztem kellő helyismerettel, volt hogy egy ablakból látszó szomszéd ház alapján is beazonosítottam egy-egy ingatlant.

Sétáljunk google maps-szel ingatlanosok nélkül

Ha személyesen nem járt valaki sikerrel, vagy egyszerűbben és gyorsabban szeretne eredményt elérni, akkor a Google Maps street view alkalmazásával “végigjárhatja” a környéket, és akár szerencséje is lehet: a feltöltött képek alapján is észrevehetőek olyan utcai részleteket, amelyek segíthetnek beazonosítani az ingatlan helyét. Nekem mindig segítettek az utcát jelölő táblák, közeli épületek, jellegzetes részletek. A családi házak sokszor egyedülálló megjelenéssel rendelkeznek, például egyedi homlokzat, kerítés, bejárati ajtó vagy tetőtéri ablakok, érdemes ezekre is koncentrálni. Ezt különösen akkor hasznos megpróbálni, ha a házvásárlás menete érdekel minket.

Kedvező értékesítés ingatlan esetén

Kedvező értékesítés ingatlan esetén is kulcs a megtérülés kapcsán

Tulajdoni lap lekérése

Ha már tudjuk az ingatlan pontos címét, akkor jó eséllyel le fogjuk tudni kérni a tulajdoni lapot is. Az e-hiteles tulajdoni lap lekérése ügyfélkapuval rendelkező természetes személyek számára évente két alkalommal díjmentes, egyébként darabja 3000,- Ft.

Az ügyfeleink keserű tapasztalatai alapján fontosnak tartom elmondani, hogy az áron alul eladó házak, családi okok miatt sürgősen eladó ház esetén létfontosságú, hogy ellenőrizzük az ingatlan jogi státuszát - sőt ilyen esetekben (különösen ha kevésbé vagyunk jártasak az ingatlanjog rejtelmeiben) érdemes akár már a tulajdoni lap értelmezéséhez ingatlan specialista ügyvédhez fordulnunk.

Sokszor a tulajdoni lap lekérése cím alapján nem ad találatot, ezért kénytelen az ember kideríteni a keresett ingatlan helyrajzi számát - az ingatlan-nyilvántartás alapja ugyanis nem a postacím, hanem a helyrajzi szám.

A tulajdoni lap tartalmazza a tulajdonosok nevét, születési évét és a tulajdonszerzéskor hatályos lakcímét is. 

Ha még nem vettük fel a kapcsolatot az eladóval, akkor a helyrajzi szám legkönnyebben a közműtérképek alapján ismerhető meg, erről bővebben itt olvashat. A közművekkel egyébként is jó, ha tisztában vagyunk vásárlás előtt.

Megvan az ingatlan? A következő lépés: social engineering

Ha megvan az ingatlan, azaz tudjuk a pontos címét de nem találjuk a lakókat, vagy az eladó nem található a tulajdoni lapon szereplő lakcímen, akkor tapasztalataim szerint igencsak érdemes elkezdeni a következő helyeken keresgélni:

  • Facebook
  • Linkedln
  • Cégjegyzék

Tényleg nem kell félni az ilyesmitől: a Facebook, de bizonyos esetekben akár a LinkedIn is segíthet. Kedves kollégám a cégjegyzékben csak a volt feleség e-mail címét találta meg, de mivel a felek vagyonmegosztás, babaváró hitel visszafizetés előtt álltak, örömmel továbbította a megkeresést a volt férjének, aki személyesen az eladó volt.

Ha facebookon sem találni az eladót, vagy gyakori a neve, akkor mindenképpen javaslom a cégnyilvántartás használatát! 

Az e-cégjegyzékben bárki számára elérhető és közhiteles cégadatokat tartalmaz. Ha az e-cégjegyzék találatot mutat, akkor az ügyvezető, vagy a cégtulajdonos már egészen biztosan fog tudni felvilágosítást adni az ingatlan tulajdonosáról, illetve az elérhetőségeiről. Az e-cégjegyzék tartalmazza a cég, illetve tipikusan az ügyvezető e-mailes elérhetőségét, ezért ha idegenkedünk a hagyományos levelektől, vagy a postai ügyintézéstől, akkor akár e-mailt is írhatunk.

Összefoglaló

A lakás vásárlásának folyamata 2024-ben eleve igen költséges, az ingatlanos jutalék pedig csak ront ezen a helyzeten. Az ingatlan közvetítői díjak ingatlanközvetítőnként változnak, ráadásul a nagy irodákra is jellemző, hogy átláthatatlan díjstruktúrát alkalmaznak és semmit se tudunk előre arról, hogy mennyit kérnek majd el. 

Az ingatlan közvetítői díjakat érdemes nagyon komolyan venni, hiszen az összeg jelentősen befolyásolja a végső vételárat. A díjak ismeretében azonban van esélyünk arra, hogy megkerüljük az ingatlanközvetítőket és közvetlenül az eladótól vásároljunk, az ő kezébe adjunk vételi szándéknyilatkozatot és foglalót, így spórolva meg az extra költségeket. Érdemes előre informálódni és social engineering segítségével kinyomozni, hogy hogyan érhető el az ingatlanközvetítő kihagyásával az eladó ingatlan tulajdonosa.

Ha segítségre lenne szüksége egy ingatlan beazonosításában, vagy ha az ingatlanközvetítő jutalékán túl az ingatlan ügyvéden is spórolna, akkor ismerje meg kedvező, ügyvédi munkadíjunkat! Ha érdekli az országszerte érvényes ajánlatunk, keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Adózás, költségoptimalizálás
Tudnivalók eladóknak
Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Illés Géza MártonIGM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Illés Géza Márton

[email protected]

Dr. Illés Géza Márton, a Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, egyben az e-ingatlanügyvédek.hu vezetője. Szakterülete az ingatlanjog, az M&A tranzakciók és a vállalatfinanszírozás.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Közvetlenül az eladó, de természetesen közvetve mindig a vevő, hiszen a jutalék a vételárból kerül kifizetésre. Az ingatlanközvetítői jutalék 3-5% között mozog általában.