Logóe-ingatlanügyvédek.hu

Okmányok, elektronikus aláírás és ügyfélkapu

Gyakran az utolsó pillanatban derül ki, hogy az ügyfelek nem rendelkeznek érvényes okmányokkal, 2023. február 1. napjától pedig különös jelentősége lesz, hogy az eladók, vevők, haszonélvezők mindegyike rendelkezzen e-személyivel, elektronikus aláírással, vagy legalábbis egy érvényes és használható ügyfélkapu regisztrációval.

Okmányok, elektronikus aláírás, eszemélyi és ügyfélkapu

Okmányok, elektronikus aláírás, eszemélyi és ügyfélkapu

Az adásvétel során szükséges a személyazonosság és az azt igazoló okmányok érvényességének ellenőrzése

Az ügyvédi ellenjegyzés, tehát végső soron az adásvételi szerződés megkötésének előfeltétele, hogy a szerződő felek igazolják a személyazonosságukat. Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel és útlevéllel azonosítunk. Ha bármelyik fél a fentiek közül egyikkel sem rendelkezik (lejárt, elveszett, stb.) az okmányt célszerű még az adásvételi folyamat megkezdése előtt pótolni.

Külföldieket minden esetben útlevéllel azonosítunk, így náluk elengedhetetlen az útlevél érvényességének ellenőrzése.

Ha személyi igazolványt, útlevelet kell csináltatnunk:

A személyazonosító igazolványt (ellentétben például a jogosítvánnyal) csak személyesen igényelhetjük. A  kérelmezőnek igazolnia kell magát, de ez lehetséges vezetői engedéllyel, útlevéllel, vagy a már lejárt személyi igazolvánnyal is. Kiskorú igénylő esetén a szülőnek (törvényes képviselőnek) is igazolnia kell magát. 

A személyazonosító igazolvány igénylése ingyenes, az útlevélért azonban a választott érvényességi idő függvényében akutálisan 14.000,- Ft (10 év), 7500,- Ft (5 év), illetve 2500,- Ft (1 év, ujjlenyomat nélkül) fizetendő.

Személyi igazolvány, vagy útlevél belföldön a kormányablakokban igényelhető. Sürgős esetben a Központi Okmányiroda áll az állampolgárok rendelkezésére a 1133 Budapest, Visegrádi utca 110. szám alatt - itt (24 órás) és sürgősségi (3 napos) eljárásban is igényelhetünk útlevelet.

Időpontot foglalni legegyszerűbben mobiltelefonon keresztül, a Kormányablak nevű applikáció segítségével lehet, sürgős esetben pedig még sorszámot is húzhatunk a mobiltelefonunkon. A Kormányablak alkalmazás az App Store és a Google Play áruházból is ingyenesen letölthető.

Számítógépen legegyszerűbben ezen az oldalon lehet keresni a kormányablakok között, illetve itt érhető el a kormányhivatali időpontfoglaló rendszer.

A 1818 telefonszámon (külföldről: +36 1 550 1858) hívható Kormányzati Ügyfélvonal részletes felvilágosítást tud adni egyedi kérdések esetén is, illetve ezen a telefonszámon időpont is foglalható.

Ha külföldön tartózkodunk és csak innen tudunk ügyintézni, akkor magyar állampolgár a konzuli tisztviselőnél is nyújthat be személyazonosító igazolvány, útlevél iránti kérelmet. Online érhető el a konzulátusok listája és a konzuli online időpontfoglaló rendszer.

Ingatlan adásvétel ügyvédi díja

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

Ha vezetői engedélyt (jogosítványt) szeretnénk csináltatni:

Mivel itt lehetőség lehet online ügyintézésre is, sürgős esetben érdemes személyi igazolvány helyett inkább jogosítvánnyal igazolni magunkat.

Ha az egészségi alkalmassági vizsgálatot az arra jogosult orvos elvégezte és az orvos fel is töltötte a szükséges dokumentumot a kormányzati rendszerbe (erre érdemes még a rendelőben rákérdeznünk!), illetve ha a kormányzati rendszerben rendelkezésre áll 3 évnél nem régebbi, okmánykiállításhoz alkalmas digitális fénykép- és aláírásadat (mert korábban pl. személyazonosító igazolványt csináltatott) jogosult a vezetői engedély automatikus hivatalbóli meghosszabbítására. Ha nem áll rendelkezésre ilyen megelőző fénykép és aláírás, akkor annak a felvétele akár otthonról, az úgynevezett videotechnológián keresztül történő egységes arcképmás- és aláírás felvételezés szolgáltatáson keresztül is igényelhető. Az okmánykiállításhoz szükséges fénykép- és aláírásadat elektronikus úton történő elkészítéséhez a www.magyarorszag.hu weboldalon az „Okmányok” menüpont alatt található további információ.

Ha az egészségügyi vizsgálaton alkalmasnak találtattunk, de az orvos mégsem töltötte volna fel a szükséges iratot a rendszerbe, a papír alapú igazolást a kormányablak is feltöltheti.

Ha van alkalmassági igazolásunk és fénykép-, valamint aláírásadatunk, akkor egyszerű dolgunk van, hiszen kérhetjük a jogosítvány automatikus meghosszabbítását. A vezetői engedély automatikus hivatalbóli meghosszabbítása iránti eljárás a link alatt érhető el. Az automatikus hivatalbóli okmánykiállítási eljárás egyelőre díjmentes.

Ha a fentiekre valamilyen okból nincs lehetőség, akkor személyes ügyintézés mellett a vezetői engedély végső soron személyesen is kérvényezhetjük, bármely nyitva tartó kormányablakban (országos illetékesség). Ekkor az eljárás lefolytatásáért 4000.- Ft fizetendő.

Személyazonosító okmányok sürgősséggel

Személyazonosító okmányok sürgősséggel

2024. február 1. napjától különösen fontos lesz, hogy a vevő rendelkezik-e ügyfélkapuval, vagy e-személyivel, ami minősített elektronikus aláírásra is alkalmas

2024. február 1. napjától az ügyvéd kizárólag akkor indíthatja meg a megfelelő hatósági eljárást a vevő tulajdonjogának bejegyzése érdekében, ha a részére minden egyes szerződő fél digitális aláírással ellátott meghatalmazást adott. A meghatalmazást a jövőben nem papír alapon, hanem egy elektronikus űrlapon kell majd létrehozni, amelyet a felek az ügyvéd (vagy a helyettese) előtt személyes jelenléttel, fokozott biztonságú elektronikus aláírás (tipikusan eAláírás) elhelyezésével, vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni.

Röviden: 2024. február 1. napjától ügyfélkapu, vagy elektronikus aláírás birtokában tudunk csak adásvételi szerződést kötni.

Mi az elektronikus aláírás, honnan tudom, hogy van-e elektronikus aláírásom?

A 2016. január 1. után kiállított személyi igazolványok ún. eSzemélyik, amikhez jár egy kódkártya is. Ezek az eSzemélyik - külön igénylés esetén - alkalmasak az elektronikus aláírásra (eAláírás) is. Az első eSzemélyi igénylésekor érdemes a kormányablakban jelezni, hogy már most igényeljük az elektronikus aláírás szolgáltatást is, de természetesen a már meglevő eSzemélyi igazolványunkhoz is kérvényezhetjük az eAláírás különszolgáltatást – erre sajnos csak személyesen, a kormányablakban van lehetőség.

A személyes ügyitézéshez ajánljuk az okostelefonokról elérhető Kormányablak nevű alkalmazást, ami az Apple Store és a Google Play áruházból is letölthető – ezzel időpontot is foglalhatunk, de akár rögtön sorszámot is húzhatunk.

Fontos, hogy az eAláírás 2 évig érvényes.

Ha nincs eSzemélyink és/vagy eAláírásunk, az sem probléma, ha van ügyfélkapunk!

Ügyfélkapu belépést követően ugyanis igénybe vehető az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatás, vagyis az ún. AVDH. Az AVDH segítségével bármilyen, a számítógépünkön elmentett PDF dokumentumot hitelesíthetünk. A hitelesített dokumentumot e-mailben könnyen továbíbthatjuk, sokan ezt használják szerződéskötéshez is.

Amennyiben még nincs ügyfélkapunk, személyesen bármely kormányablakban, az adóhatóság kiemelt ügyfélszolgálatain, vagy külképviseleteken (pl. konzulátus) is igényelhetjük. Az ügyfélkapu egyébként is hasznos szolgáltatás, hiszen ezzel férhetünk hozzá az EESZT rendszerben tárolt leleteinkhez, receptjeinkhez. Ügyfélkapu segítségével erkölcsi bizonyítványt, anyakönyvi kivonatot is igényelhetünk, de évente 2 alkalommal ingyenesen hozzáférünk e-hiteles tulajdoni lapokhoz is. Az ügyfélkapu egyébként okostelefonról is elérhető.

Az személyes ügyintézéshez javasoljuk a Kormányablak nevű mobiltelefonos alkalmazást, mely elérhető az Apple Store és a Google Play áruházakban is. Ezzel az online foglalási alkalmazással időpontot is foglalhatunk az ügyintézéshez, de akár azonnal is kaphatunk sorszámot.

Ha valamiért lenne eSzemélyink, de ügyfélkapunk nem, akkor az eSzemélyi és a zöld-fehér, személyazonosító igazolvány kód kártya segítségével elektronikusan is készíthetünk ügyfélkapu regisztrációt, ami segíti az elektronikus azonosítást a későbbiekben.

Ha se ügyélkapunk, se eSzemélyink nincs és nem is akarunk személyesen megjelenni a kormányablakban, akkor még mindig van lehetőség webkamerás regisztrációra. Ha nálunk van a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmányunk, például az útlevelünk, vagy a régi típusú személyi igazolványunk. A videóhívásban az ügyintéző képet készít rólunk, az okmányunkról, stb, illetve ellenőrzi a regisztrációhoz szükséges adatokat is. Külföldről valószínűleg ez a legkényelmesebb megoldás.

Bármelyik megoldást választjuk az ügyfélkapu regisztrációhoz, a szükséges felületek itt érhetőek el.

Ügyfélkapu regisztráció bármelyik kormányablakban vagy konzulátuson

Ügyfélkapu regisztráció bármelyik kormányablakban vagy konzulátuson

Ügyfélkapu regisztráció

Ha nem rendelkezik érvényes, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással, akkor az ügyfélkapu regisztráció személyesen, kormányablakban kezdeményezhető. Az ügyfélkapu regisztráció rendkívül hasznos, rengeteg ügyet intézhet a segítségével online.

Az ügyfélkapu regisztrációhoz (értelemszerűen) akkor is foglalhat időpontot online, ha nem rendelkezik ügyfélkapuval. Az időpontfoglaló rendszer ide kattintva érhető el.

Mit kell bemutatnia a kormányablakban az ügyfélkapu regisztráció érdekében?

  1. érvényes e-mail címet
  2. személyi igazolványt vagy útlevelet, illetve jogosítványt

Miután sikeresen regisztráltak, az ügyfelek egy 5 napig érvényes, egyszeri aktiválási kódot kapnak e-mailben. Ezzel létrehozhatnak egy saját jelszót. Az új jelszó legalább nyolc (8) karakterből kell, hogy álljon és nem lehet benne ékezetes betű. A jelszó "@" karakter, kis- és nagybetű érzékeny és tartalmaznia kell legalább két számot, valamint kis- és nagybetűt is. A jelszó nem lehet azonos a felhasználói nevével.

Ha az 5 nap letelik, még 60 napig lehetőségük van új aktiváló kódot igényelni a Kormányzati Portál "Elfelejtett jelszó" funkcióján keresztül. Amennyiben ez nem történik meg, a regisztrációs adatok automatikusan törlődnek.

Ha egyszer regisztráltuk az ügyfélkapunkat, az ettől az időponttól kezdődően időbeli korlátozás nélkül érvényes, de fontos, hogy a regisztráció alkalmával beállított jelszó maximum 2 évig használható. A jelszó érvényességi idejének vége előtt három időpontban fog értesítést kapni: 1 hónappal, 1 héttel és egy nappal a jelszó lejárata előtt, e-mailes formában.

Lejárt ügyfélkapu jelszó:

Van ügyfélkapuja, de lejárt a jelszava? Ha a jelszó lejárata óta nem telt még el 60 nap az Elfelejtett jelszó menüpont alatt lehet új jelszót készíteni.

Ha a jelszó már több mint 60 napja lejárt vagy ötször próbálkozott helytelen jelszóval belépni, akkor csak személyesen kérhető az Ügyfélkapu aktiválása a kormányablakban/okmányirodában. Az új jelszó nem egyezhet meg az utolsó öt alkalommal megadott jelszóval.

Elfelejtett ügyfélkapus jelszó:

Ha a jelszó még nem járt le, de elfelejtettük, akkor a korábban megadott felhasználónév és az ügyfélkapuval összekötött e-mail cím megadásával ezen a linken kérvényezhetünk új jelszót.

Ha azért nem tud belépni, mert elfelejtette a regisztráció során megadott e-mail címét, arra is van megoldás! Végső soron személyes ügyintézés mellett kérelmeznie kell az e-mail cím módosítását - ezúttal egy érvényes és használatban levő e-mail cím megadásával!

Ügyfélkapu ügyintézés külföldről

Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein lehetőség van az ügyfélkapuval ügyeink ingyenes intézésére. Ügyfélkapu ügyintézés külföldről elképzelhető az első ügyfélkapu nyitásának kezdeményezése és korábbi ügyfélkapu aktiválása (pl. elfelejtett jelszó) esetén is. Az eljárás kizárólag személyesen intézhető, előzetes (online) időpontfoglalás mellett.

Mire lesz szükség a konzulátuson külföldi ügyfélkapu ügyintézés esetén?

  1. érvényes e-mail cím
  2. személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esetleg jogosítvány (EGT állampolgárok esetében: EGT-s érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél; egyéb külföldiek esetén: útlevél)
  3. ügyfélkapu kérelem adatlap kitöltve
  4. kérelmező adatlap kitöltve

Összefoglaló

Az adásvétel előfeltétele a személyazonosság és az érvényes okmányok ellenőrzése, ezért jobb ha már az adásvételi folyamat legelején ellenőrizzük az okmányainkat, hogy szükség esetén sürgősen új igazolványokat készíthettünk. 2024-től az ügyfélkapu regisztráció lényegében elengedhetetlen lesz mindazoknak, akik ingatlan adásvételi szerződést szeretnének kötni.

A borítóképet Fazekas Nikoletta készítette.


Amennyiben további kérdése merülne fel, vagy jogi tanácsra lenne szüksége, tekintse át díjszabásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Szabó Judit AnnaSJA
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Judit Anna

[email protected]

Dr. Szabó Judit Anna az e-ingatlanügyvédek.hu vezető ügyvédje és az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás budapesti tagja. Szakterülete az ingatlanjog, a polgári peres képviselet és az ügyvédi marketing.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az adásvételi szerződés megkötésének egyik előfeltétele, hogy a felek rendelkezzenek érvényes személyazonosító okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély). Ha nem rendelkezel ilyennel, az okmányt még az adásvételi folyamat megkezdése előtt szükséges pótolni, egyébként az ügyvédnek meg kell tagadnia az eljárást.