Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Márkus Dorottya

Dr. Márkus Dorottya

2 perc olvasás

Hitelügyintéző - valóban többet tud, mint a banki ügyintézők?

Mit csinál a hitelügyintéző?

Mit csinál a hitelügyintéző?

Aki a használt lakások piacán dolgozik, mint mi, ingatlan ügyvédek, vagy egyszerűen csak ingatlan váráslására adja a fejét, az lassan úgy érezheti, hogy ha az ország tetszőleges pontján eldob egy követ, akkor azzal valószínűleg eltalál egy hitelügyintézőt - akik szakértelmükkel segítenek eligazodni a pénzügyi útvesztőkben legyen szó előzetes hitelbírálatról, piaci alapú jelzáloghitelek banki követelményeiről, babaváró hitelről, netán a babaváró hitel visszafizetése kapcsán felmerülő kérdésekről. De vajon valóban szükség van rájuk?

Mi a különbség egy független hitelügyintéző és egy "egyszerű" banki alkalmazott között? 

Régen a hitelügyintéző egyszerűen csak a bankfiókokban banki jelzáloghitelezésre szakosodott front office alkalmazottakat jelentette, akik az ügyfelek ingatlan adásvételhez kapcsolódó hiteligénylését menedzselik az érdeklődéstől a folyósításig. Manapság viszont már független pénzügyi szolgáltatóknál is kapcsolatba kerülhetünk olyan bankfüggetlen hitelügyintézővel, aki több bankkal is leszerződött annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a legmegfelelőbb ajánlatokat tudja kiközvetíteni. A banki alkalmazott értelemszerűen a saját bankja érdekeit képviseli, míg a bankfüggetlen hitelügyintéző érdeke, hogy az ügyfél rajtuk keresztül jusson kölcsönhöz, így talán elmondható, hogy a hitelügyintézők inkább az ügyfeleikhez hűségesek.

Mit csinál a hitelügyintéző?

Egy tapasztalt hitelügyintéző először is segít megismerni a különböző hitelkonstrukciókat és eligazodni a THM-ek és egyéb díjak világában. Ez nem csak a lakás adásvételi szerződésben rögzített vételár finanszírozását, de a következő 10 évünk megtervezését is megkönnyítheti. Folyamatosan figyelik a piacot és a rendelkezésre álló legjobb ajánlatot szem előtt tartva tanácsot adnak a fizetési ütemezésben és abban, milyen kedvezmény mellett milyen mértékű hitel felvételére van szükség. Az ügyintézési folyamatok gyorsítása érdekében sokszor segítenek a szükséges dokumentáció előkészítésében és benyújtásában. 

Ezen túlmenően, egy jó hitelügyintéző tisztában van a pénzügyi intézmények aktuális akcióival, sőt, elképzelhető, hogy saját kedvezménnyel is rendelkezik, így lehet, hogy olyan kedvező hitelfeltételeket tud ajánlani, amelyek egyébként nem elérhetőek az adott vevő számára. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hitelügyintézők is díjazásért dolgoznak, jó hír azonban, hogy a bank fizeti őket a közvetítésért! Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a bankok manapság már részt sem vesznek a hitelek értékesítésében, azért ez nincs így.

Hitelügyintéző segítségével a jobb ajánlatokért

Hitelügyintéző segítségével a jobb ajánlatokért

Tippek a lakáshitel ügyintézés érdekében - hogy tudunk a hitelügyintézőnél is jobb feltételeket kialkudni?

Az ügyfeleink személyes tapasztalata az, hogy a hitelügyintéző által bemutatott legjobb ajánlatot érdemes elvinni a számlavezető bankunkhoz és feltenni a kérdést, hogy esetleg tudnak-e annál jobbat mondani. Annak érdekében, hogy a bank ne veszítse el az ügyfél számlavezetését, ilyenkor előfordulhat, hogy akár még a pár héttel korábban, azonos bankfióktól bekértnél is jobb ajánlat érhető el. Hozzátesszük, hogy ez a nagy összegű hitelfelvételek és a jelentős számlaforgalommal élő ügyfeleink esetén igaz, pár milliós tételekkel a bankok nem valószínű, hogy kiemelten foglalkoznának.

Annyi azonban minden hitelfelvételre igaz, hogy a kapott banki ajánlatokat a THM-en túl is érdemes vizsgálni, hiszen ha a számlavezető bankunk előtörlesztési feltételei kedvezőbbek, akkor könnyen lehet, hogy összességében az a jobb ajánlat! 

Összességében elmondható, hogy az ingyenes hitelügyintézés jelentősen leegyszerűsítheti a hitelfelvételi folyamatot, időt és esetleg pénzt is megtakarítva az ügyfélnek, ugyanakkor a legjobb kedvezmények valószínűleg a számlavezető bankunktól érkeznek - de csak ha magas jövedelem mellett, nagy összegű hitel felvételét tervezzük és reális esélye van annak, hogy a jelzáloghitel miatt számlavezető bankot váltunk!

Kategóriák:

Ki-kicsoda az ingatlanpiacon
Tudnivalók eladóknak
Márkus DorottyaMD
Szerző:

Csapatunk

Dr. Márkus Dorottya

[email protected]

Dr. Márkus Dorottya egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu debreceni tagja. Szakterületei az ingatlanjog és a társasági jog.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Egy hitelügyintéző átfogó ismeretekkel rendelkezik a hitelpiaci lehetőségekről és segít eligazodni a különböző hitelkonstrukciók, THM-ek és egyéb díjak között. Emellett gyorsítja az ügyintézési folyamatot, segít a szükséges dokumentáció előkészítésében és benyújtásában, valamint esetleg olyan akciókkal és kedvezményekkel is tud szolgálni, amelyek egyébként nem lennének elérhetőek.