Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Illés Géza Márton

Dr. Illés Géza Márton

4 perc olvasás

Ingatlan adásvétel ügyvédi díj 2024-ben

Az ingatlan tulajdonjogának átruházása nem elképzelhető ügyvéd vagy közjegyző nélkül

Az ingatlan tulajdonjogának átruházása nem elképzelhető ügyvéd vagy közjegyző nélkül

Ingatlan ügyvédként pontosan tudom, hogy az ingatlan adásvétel során vevői oldalon az ügyvédi díj szinte az egyetlen igazán alkuképes tétel - márpedig ez az egyre növekvő árakkal terhelt lakáspiacon jelentős tétel, hiszen a vevőknek számos további költséggel is számolniuk kell mire az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére sor kerül.

Ebben a cikkben bemutatom, hogy miből állnak össze az ügyvédi díjak lakásvásárlás esetén, milyen alternatívái vannak az ügyvédhez fordulásnak, továbbá bemutatom a saját, a vételár 0,45%-ban fixált árajánlatunkat és az ügyvédi munkadíj kalkulátorunkat is.

Mennyibe kerül az ügyvéd díja ingatlan adásvételnél?

Országszerte és évtizedek óta bevett gyakorlat alapján az ingatlan adásvétel ügyvédi díj a vételár 0,5-1%-ában kerül megállapításra, ám 2024-ben Budapesten sok ügyvéd 0,3% ügyvédi munkadíjért is vállal már ellenjegyzést. A sokat foglalkoztatott ügyvédek esetén ezt az összeget általános forgalmi adó is terheli. Gyakori a minimum munkadíj meghatározása is, legtöbbször 75.000,-100.000,- Ft közötti összegben.

A manapság érvényesülő magas ingatlanárak mellett ez jelentős tétel lehet. Az ügyfeleinket is élénken szokta érdekelni, hogy vajon megúszható ez?

Adásvételi szerződés esetén ügyvédet vagy közjegyzőt?

Az ingatlan adásvétel ügyvédi költségeit mindig érdemes összevetni a közjegyzői díjszabással. Magyarországon az ingatlan adásvételi szerződés csak írásban érvényes. Az írásba foglalás azonban önmagában nem elég, hiszen az Inytv. alapján bármilyen tulajdonjog átruházó szerződés csak akkor alkalmas a vevő tulajdonjogának bejegyzésére, ha azt ügyvéd ellenjegyzi, vagy közjegyző közokiratba foglalja. Hogy megállapítsuk, hogy a közjegyzők munkadíja kevesebb-e, mint az ügyvédi költség lakásvásárlásnál, tekintsük át, hogy kinek-miből áll össze a díjszabása!

Közjegyzői díj (hatósági áras)

A közjegyzői díjszabás a jog alapján meghatározott, itt tehát alkunak helye nincs. A közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) IM rendeletből kiolvasható, hogy megállapítható ügyértékű két- vagy többoldalú jogügylet esetén - mint amilyen az adásvételi szerződés is - a munkadíj alapja a vételár. 10 000 000 Ft feletti, de 200 000 000 Ft-ot meg nem haladó vételár esetén az alap munkadíj legalább 86.200,- Ft, amihez hozzá kell számítani a 10 000 000 Ft feletti ügyérték 0,25%-át. Az alap munkadíj is magasabb, ha a közjegyző munkaidőn, vagy az irodáján kívül foglalja közokiratba a szerződést.

Ehhez az alap munkadíjhoz még egész biztosan hozzájön a közjegyzői költségátalány, ami az alap munkadíj munkadíj 40%-a. Nem nagy tétel, de leírási díjként a közjegyző oldalanként 150 Ft-ot számít fel. Egy 9 példányban készült, 7 oldalas szerződés esetén számolva ez nagyjából 10.000,- Ft-ot tesz hozzá a közjegyzői díjhoz.

Mit jelent ez konkrét vételárakkal számolva?

VételárKözjegyzői díj hozzávetőlegesen 
27.000.000,- Ft190.180,- Ft
35.800.000,- Ft220.980,- Ft
48.700.000,- Ft266.130,- Ft
82.800.000,- Ft385.480,- Ft

A fenti példákat a KSH országos és budapesti lakás és családi ház átlagár adatai segítségével választottuk ki.

A fentiek alapján könnyen belátható, hogy az vételár 0,3-1%-ban megállapított ügyvédi munkadíjak szinte minden esetben kedvezőbbek, mint a közjegyzői díjszabás.

Lakásvásárlás ügyvédi díj kalkulátor 2024

Lakásvásárlás ügyvédi díj kalkulátor 2024

Az ingatlan adásvétel ügyvédi díja

Az ingatlan vásárlás ügyvédi díja gyakran a tranzakció egyik legnagyobb rejtett költsége, amit sokan nem is vesznek figyelembe.  Az ügyvédi törvény alapján a felek a megbízási díjban szabadon állapodnak meg. A munkadíj ami lehet fix összegű átalány, de különösen bonyolult ügyletek esetén van, hogy a felek óradíjas alapon számolnak el. Ingatlan adásvételeknél azonban egyik sem jellemző, a tipikus az, hogy megbízás tárgyának értékéhez, vagyis az ingatlan adásvételi szerződésben rögzített vételárhoz kötnek egy százalékos díjat. Ez annyira bevett gyakorlat, hogy az ügyvédi etikai szabályok is kitérnek rá.

Az ügyvédek százalékos ajánlatait elsősorban a helyben kialakult gyakorlat határozza meg, de szerepet játszik a konkrét ügyvéd tapasztalata és valljuk be, a leterheltsége is. 

Az ügyvédi munkadíj összegébe gyakran nem számolják bele az e-hiteles tulajdoni lap másolat lekérésének díját, ami aktuálisan 3000,- Ft, illetve az ügyintézéshez gyakran szükséges postaköltségeket. Értelemszerűen az ügyvédi díjon kívül esik a földhivatal eljárási díja, ami ingatlanonként 6600,- Ft - ez időnként meglepi az ügyfeleket.

Miben különbözik az e-ingatlanügyvédek.hu ügyvédi munkadíj ajánlata?

Amikor ingatlan adásvételről van szó, az apró részletek és a jogi biztonság kulcsfontosságúak. Szakértő jogi csapatunk teljes körű támogatást nyújt az adásvételi folyamat minden lépésében.

Szolgáltatásunk díja a következőket tartalmazza:

  • Ingatlan adásvételi szerződés szerkesztése és ellenjegyzése: Az ingatlan vételárának 0,45%-a, de minimum 150.000 Ft, maximum 450.000 Ft.
  • A díjban benne van az ügyvédi letét kezelésének költsége is.
  • Az ajánlat az általános forgalmi adót tartalmazza.
  • A tulajdoni lap lekéréséért külön díjat nem számítunk fel.

Ez a díjszabás lehetővé teszi, hogy minden ügyfelünk számára személyre szabott, pontos és költséghatékony jogi szolgáltatást biztosíthassunk. Az ügyvédi ajánlatunkról bővebben ezen az oldalon olvashat. Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás díjszabását pedig itt találja.

Megjegyzés: A díjunk nem tartalmazza a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmének 6600 Ft-os igazgatási szolgáltatási díját.

Törekszünk rá, hogy minden ügyfelünk tájékozott döntéseket hozhasson, és teljes biztonságban érezhesse magát az ingatlanvásárlás menete során - éppen ezért javasoljuk, hogy a lenti kalkulátor segítségével állapítsa meg, hogy a megbízásunk megérné-e Önnek!

Ügyvédi díj kalkulátor

A lenti ingatlan vásárlás ügyvédi munkadíj kalkulátor lehetővé teszi, hogy a vételár megadása után azonnal kiszámolja az ügyvédi munkadíj várható összegét. (Készült: 2024)

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

Válassza ki az ügyvédi munkadíjat (%)

más ügyvédi irodák

0 Ft áfával

vagy akár Ft áfamentesen

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz
Az ingatlan forgalmi értéke nem csak a vagyonszerzési illeték szempontjából fontos

Az ingatlan forgalmi értéke nem csak a vagyonszerzési illeték szempontjából fontos

Ingatlan ügyvéd csapat országszerte a vevők szolgálatában

Egy ingatlan vásárlása komplex és stresszes folyamat, de tapasztalt és szakértő kezekben a legnehezebbnek tűnő ügylet mellett is biztonságban érezhetik magukat az ügyfelek!

Az e-ingatlanügyvédek.hu csapata a következő városokban van jelen:

  • Budapest - Központi Iroda (Mammut Bevásárlóközpont) - dr. Ivácson Annamária, dr. Mittákné Horváth Georgina, dr. Kosztoványi Roland, dr. Surányi Kata, dr. Szabó Judit Anna és mások
  • Szeged - dr. Magyar Dávid
  • Pécs - dr. Kárpáti Zsófia
  • Kaposvár - dr. Szabó Tibor

Ha az ajánlatunk felkeltette az érdeklődését, töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot, és ingatlan ügyvéd kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Adózás, költségoptimalizálás
Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Illés Géza MártonIGM
Szerző:

Csapatunk

Dr. Illés Géza Márton

[email protected]

Dr. Illés Géza Márton, a Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, egyben az e-ingatlanügyvédek.hu vezetője. Szakterülete az ingatlanjog, az M&A tranzakciók és a vállalatfinanszírozás.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A visszterhes vagyonátruházási illeték 1 milliárd forintot el nem érő forgalmi érték esetén főszabály szerint 4%, de számos kedvezmény létezik.