Logóe-ingatlanügyvédek.hu

Miért jó az ügyvédi letét ingatlan adásvétel esetén?

Az ügyvédi letét szinte elválaszthatatlan része az adásvételi folyamatnak, az ügyfeleink azonban sokszor mégis akkor hallanak erről először, amikor már nyakig benne vannak az ügyletben és a letéten kívül kénytelenek gyorsan megérteni pl. a foglaló szerepét, miközben még a bankkal is küzdenek.

Ingatlan adásvétel esetén az ügyvédi letét célja, hogy az ügyfelek valamely szerződéses kötelezettségük biztosítására őrzésre pénzt/okiratot adjanak át az ügyvédnek, aki a letéti szerződésnek megfelelően ezt vagy visszaadja, vagy átadja az ellenérdekű félnek, vagy beadja a földhivatalba. 

Ha tudni szeretné, hogy az ügyvédi okirat- és pénzletétnek mi a szerepe, mire kell figyelni és mi biztosítja az ügyfelek jogait, olvasson tovább!

Az ügyvédi letét mindkét fél számára előnyös

Az ügyvédi letét mindkét fél számára előnyös

Mit jelent az ügyvédi letét?

Az ügyvédi letét lényege, hogy az ügyfél a letétbe helyezéssel kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy

 • a foglaló/ajánlati biztosíték/előleg/vételár rendelkezésre áll, illetve
 • a szükséges nyilatkozatokat megtette.

A letéteményes köteles ellenőrizni a letéti szerződés szerinti feltételek bekövetkezését, így csak akkor adhatja ki a letétet, ha a letevővel szerződő fél a saját kötelezettségeit már bizonyítottan teljesítette. Az ügyvédi letét segítségével mindenki biztonságban tudhatja a pénzét és az ingatlanvagyonát.

Alapvetően két dolgot lehet biztonságos megőrzésre ügyvédi letétbe helyezni:

 • okiratot (pl. tulajdonjog bejegyzési engedélyt; széljegyezett kérelmek törlésére szóló engedélyeket)
 • pénzt (pl. készpénzt, vagy bankszámlapénzt - HUF, EUR, USD, stb.)

Attól függően, hogy a megőrzést követően kinek lehet kiadni a letétet, megkülönböztetünk:

 • teljesítési letétet - ezt a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkezésekor az ellenérdekű félnek kell kiadni.
 • őrzési letétet - ezt a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkezésekor annak kell visszaadni, aki a letétet átadta.

Teljesítési letét

Az adásvételi ügyletekben szinte kivétel nélkül teljesítési letéttel dolgozunk. Én a saját praxisomban alapesetben az alábbi feltételeket alkalmazom:

Letét tárgyaVevőnek adom kiEladónak adom ki
Tulajdonjog bejegyzési engedélyHa az eladó, vagy a vevő bankja igazolta, hogy a vételár teljesítettHa igazolt, hogy az adásvételi szerződés megszűnt

 * a tulajdonjog bejegyzési engedély elnevezésű, külön aláírt okirat nélkül a vevő tulajdonjogát nem jegyzi be a földhivatal, így ezt a vételár teljes összegének kiegyenlítéséig teljesítési letétbe szoktuk venni

Letét tárgyaVevőnek adom kiEladónak adom ki
Vételár összegeHa igazolt, hogy az adásvételi szerződés megszűntHa igazolt, hogy pl. a vevő tulajdonjoga bejegyzésre került

A vételár letét kapcsán nehézséget általában a foglaló kiadása okozhat. Nagyon sok jó megoldás létezik ennek a problémának a kezelésére - hogy melyiket alkalmazzuk az az eladó, a vevő és az ügyvédek stressztűrő képességétől függ.

Pénzletét kezelése

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás tagjai pénz- és okiratletét kezelését is vállalja!

Mi a következménye annak, ha az ügyvéd visszaél a letéttel?

Az okirat- és a pénzletét azért olyan biztonságos, mert az ügyvédek pontosan ismerik a kamarai fegyelmi gyakorlatot: ha visszaélnek ezekkel a jogosítványokkal, az az ügyvédi kamarából való kizáráshoz, illetve büntetőeljáráshoz vezethet és legtöbbször vezet is. 

Ha megtörténik a baj, szerencsére a letéti összegekkel kapcsolatos visszaélések esetén az ügyvédi felelősségbiztosítás megtéríti az ügyfelek kárát, így a letétbe helyezett összegek és iratok országszerte biztonságban vannak a magyar ügyvédség kezében.

Az ügyvédi letét kezelését az ügyvéd minden esetben köteles bejelenteni a területi ügyvédi kamarának. Ha ez elmarad, az szintén igen súlyos fegyelmi vétség.

Az ingatlanközvetítő nem kezelhet pénzletétet

Az pénzletét kezelése, azaz lényegében a pénz megőrzése más javára egy olyan, az ügyvédi törvényben meghatározott feladat, amelyet csak ügyvéd végezhet. Éppen ezért nem jogosult a foglaló, vagy bármilyen, az adásvétellel kapcsolatos pénz átvételére ingatlanközvetítő - kivéve természetesen ha az eladó erre (lehetőleg írásban) feljogosította. 

A pénzletétet ügyvéd is csak külön megbízás, illetve letéti szerződés birtokában kezelhet.

Ingatlanközvetítő nem jogosult a pénzletét kezelésére

Ingatlanközvetítő nem jogosult a pénzletét kezelésére

Foglaló ügyvédi letétbe?

Időről-időre előfordul, hogy a vevő a foglalót szeretné ügyvédi letétbe helyezni. A letét szólhat akár az előszerződés "időszakára", de nem ritka, hogy a vevő tulajdonjogának bejegyzéséig őrzi az ügyvéd a foglalót.

Ha az eladónak sok adóssága van (ez sokszor az ingatlan tulajdoni lapján is látszik), a vevő pedig bankhitelből finanszíroz, akkor indokolt lehet a foglalóból és előlegből álló önerő letétbe helyezése - hiszen ha az eladó bankszámláját inkasszálják, a vevőnek pedig nem ad hitelt a bank, akkor nemcsak az ingatlantól esik el a vásárló, de az önerejét se lesz egyszerű visszaszerezni.

A vételár ügyvédi letétbe helyezése

A vételár letétbe helyezésére általában akkor kerül sor, ha a megvásárolni kívánt ingatlan elővásárlási joggal terhelt - legtöbbször termőföldek esetén lehet találkozni ezzel a megoldással.

Természetesen más esetben is lehetőség van letéti teljesítésre, ezt a megoldást a banki hitelezési gyakorlat is jól ismeri.

A vételár letétbe teljesítése termőföldek esetén kifejezetten gyakori

A vételár letétbe teljesítése termőföldek esetén kifejezetten gyakori

Az ügyvédi letét díja

Az országos gyakorlat alapján az adásvételhez kapcsolódó okiratletétet az ügyvédek általában ingyenesen kezelik. A pénzletéttel más a helyzet:

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás tagjai a letétkezelésért napidíjat kérnek, ez a letett összeg * nap/365 * 0,01

A minimum díjunk 130.000,- Ft.

Ingatlan adásvétel ügyvédi díja

Ügyvédeink egy ügylet során vagy a vevőt, vagy az eladót képviselik. Az ellenérdekű felek egyidejű képviselete álláspontunk szerint összeférhetetlenséget eredményez és nem etikus. Nagy értékű ingatlanokkal kapcsolatos ügyletekben ajánlott, hogy minden fél saját jogi képviselővel járjon el.

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

Az ügyvédi letéti szerződés minimális tartalma

Az ügyvédi letéti szerződés tartalmát az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény szabályozza, de a letét- és pénzkezelés, valamint a letétnyilvántartás részletes szabályairól szóló 7/2018. (III. 26.) MÜK szabályzat is tartalmaz fontos tudnivalókat, a háttérjogszabály pedig a Ptk.

A legfontosabb tartalmi elemek a következők:

 1. Felek és adataik
 2. A letét tárgya, típusa
 3. Letéthez kapcsolódó alapjogviszony
 4. Letétkiadás feltételei
 5. A letét díjazása (költségei)
 6. Helyettes ügyvéd kijelölése arra az esetre, ha az ügyvéd valamiért nem képes a letétkezelésre, amikor kellene (pl. kórházba kerül)
 7. Ügyvéd felelősségét korlátozó rendelkezések
 8. Letétkezelés végső időpontja
 9. Szerződéskötés időpontja

Összegzés

Adásvétel esetén a teljesítési letét leginkább tulajdonjog bejegyzési engedélyt, törlési engedélyeket (okiratletét), esetleg foglalót, vételárat (pénzletét) érinti. Az ügyvéd a letétet a letéti szerződés feltételei szerint, biztonságosan, a jogosulatlan hozzáférést megakadályozó módon köteles őrizni - ezt az ügyvédek igen komolyan veszik.

Sok ügyfél, aki idejében eljut hozzám, felteszi a kérdést: Nem jobb ha a foglaló letétbe kerül? Sosem könnyű ezt megválaszolnom, hiszen, így valóban nagyobb biztonságban lennének az ügyfelek, de ezzel jelentősen bonyolítják és drágítják is az ügyletet! Ha valamiért mégis indokolt a letét, akkor az e-ingatlanügyvédek.hu csapata szívesen vállalja a letét kezelését!


Ha további kérdése lenne a letétkezelés kapcsán, vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Szabó Judit AnnaSJA
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Judit Anna

[email protected]

Dr. Szabó Judit Anna az e-ingatlanügyvédek.hu vezető ügyvédje és az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás alapító tagja. Több, mint tíz éve van az ügyvédi pályán. Szakterülete az ingatlanjog, a polgári peres képviselet és az ügyvédi marketing.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Nem kizárt, hogy az ügyvéd segédkezzen a birtokbaadásban és a lakáskulcs is letétbe helyezhető. A birtokbaadás az ingatlan tulajdonjogának bejegyzésétől elválik és általában a vételár megfizetését követően kerül rá sor.