Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Szabó Tibor

9 perc olvasás

Eladó ház Kaposvár városában? Lakás, telek kaposvári adásvétele kapcsán keressen minket!

Kaposvár belváros

Kaposvár - segítünk ha eladó házat, lakást keres!

Amióta megjelent a CSOK Plusz rendelet, várom csak igazán 2024-et! Kaposváron élő és dolgozó ingatlan ügyvédként az a várakozásom, hogy a fiatal kaposvári házasok egy kis fellendülést hoznak az idén némiképpen gyengélkedő kaposvári ingatlanpiacon!

Több fiatalt párt is ismerek, akik közös életüket már nem az egyetemi élet színhelyén, Budapesten, illetve Pécsen, hanem a nagyszülők közelségében, ebben a csendes kisvárosban található ikerházban tervezik. Évek óta tendencia továbbá, hogy a környező kistelepülésekről, az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonala miatt Kaposvárra, akár kertes házból panellakásba települnek át a gyermeket vállalók!

Akár magánszemélytől eladó családi ház Kaposváron az, amit keres, akár ingatlanközvetítő segítségével fedezné fel az eladó lakásokat Kaposváron, az adásvételi szerződés megszerkesztése kapcsán csapatunk készséggel áll rendelkezésére! 

Kaposvár városáról általában

A város hosszú történelmi múltra tekint vissza, mely a középkori várában és kolostorában, valamint a hét dombra épült városképében tükröződik. Ezt a múltbeli gazdagságot és sokszínűséget ma is érezni Kaposvár utcáin, épületeiben, és kulturális rendezvényeiben. A megyei jogú városként Kaposvár fontos gazdasági és kulturális központ a Dél-Dunántúlon, mely a körülbelül 60 000 fős lakosságának biztosít kényelmes és élhető környezetet. A városban található Kaposvári Egyetem az oktatás és tudomány terén kiemelkedő szerepet tölt be, hozzájárulva a helyi közösség dinamizmusához és innovatív szelleméhez.

Kaposvár természeti adottságai is páratlanok; a Kapos folyó mentén fekvő város a Somogyi-dombság gyönyörű tájában, a Zselici Tájvédelmi Körzet közelében helyezkedik el, ami lehetőséget biztosít a lakóknak a természet közeli életmódra és a kikapcsolódásra. A Deseda-tó és a város közelsége a Balatonhoz szintén vonzóvá teszi Kaposvárt a turisták és a helyiek számára egyaránt. Az éghajlati viszonyok kellemesek, a kontinentális klíma biztosítja az évszakok változatosságát.

Kaposvár városrészei:

  • Belváros
  • Donner – Rómahegy
  • Kecelhegy – Cser
  • Tüskevár
  • Töröcske – Zselic kertváros
  • Északnyugati városrész
  • Északi Városrész
  • Kisgát és környéke
  • Cukorgyár
  • Pécsi utca és környéke
  • Ivánfahegy
  • Kaposszentjakab
  • Kaposfüred
  • Toponár – Répáspuszta – Fészerlak – Deseda

Ingatlan átírás ügyvédi költsége: a vételár 0,45%-a!

Az e-ingatlanügyvédek ajánlata

Belváros - eladó lakás a pezsgő élet kedvelőinek

Kaposvár Belvárosában főleg az irodák (például az én ügyvédi irodám is!), állami intézmények, általános és középiskolák kapnak helyt, de a klasszicista lakóépületek szerelmesei is megtalálhatják errefelé a számításaikat. 

Ha valaki sétatávolságra szeret lenni a pezsgéstől, akkor a Belváros neki is ajánlott. Az Együd Árpád Kulturális Központ táncházzal és kulturális piaccal várja az érdeklődőket, de itt található többek között a Csiky Gergely Színház is, amely színes repertorájában mindenféle műfaj élvezője megtalálja a neki tetsző darabot. Ugyancsak a belváros ad otthont a Vaszary János Képtárnak, amely állandó és időszakos kiállításai remek szabadidős programként szolgálhatnak az egész család számára.

Aki eladó belvárosi lakást keres Kaposváron, például a fő utcában, annak azért érdemes tudnia, hogy hátránya a városrésznek, hogy az utak felújításra szorulnak. A belvárosi lakóingatlanok többsége 2-3 szintes épület, kistársasház vagy lakótelepi jellegű pár szoba-konyha lakás, tehát ilyen lakásokat kereső vevőknek ajánlott errefelé nézelődni!

Kaposvár Csiky Gergely színház

Kaposvár belvárosa igazi ékszerdoboz

Északnyugati városrész - ha eladó kaposvári lakások érdeklik

Az Észak városrész a Füredi út – 48-as Ifjúság útja – 610-es számú főút által határolt területen található. A körzetre a családi házak, valamint sok lakótelepi lakás jellemző, így nem csoda, hogy az kifejezetten kedvelt a kisgyerekes családok körében. Remek tömegközlekedése révén a Belváros is szinte egy köpésre van. Annak ellenére, hogy pl. a Zaranyi lakótelep is a környéken épült, sőt a Dunántúl legnagyobb lakóépülete, a 330 lakásos Sávház is itt található, a városrésznek sikerült megőriznie egyfajta kisvárosias jelleget.

A közelben található a Berzsenyi park, de a Városliget is. Ha tehát eladó lakást keres, ahol a szobák száma is ideális, például a kaposvári Németh István fasoron, nem kell aggódnia attól, hogy csak betondzsungellel találkozik!

Hátránya az Északi városrésznek, hogy az utak felújításra szorulnak. 

Tüskevár - eladó kaposvári házak jó infrastruktúrával

Ha eladó házak érdeklik Kaposvár tüskevári városrészében, hiszen fontos az ön számára a megfelelő ár/m2 arány, azt meg tudom érteni - Tüskevár családbarát környezetet, jó infrastruktúrát és számos kényelmi szolgáltatást kínál!

A településrész főbb útvonalai, mint a Kanizsai út (610-es út), a Hajnóczy József utca és a Fonyód felé induló Jutai út, jó közlekedési kapcsolatokat biztosítanak, ami fontos szempont lehet az ingázók számára. Ezen kívül a vasúti közlekedés is kiváló, hiszen a Kapostüskevári vasútállomás kényelmes hozzáférést biztosít a környékbelieknek.

Az Ezüsthárs lakópark, amely a 21. század elején épült, modern lakhatási lehetőséget kínál, ami vonzó lehet az új otthont keresők számára. Az intézmények, mint például az óvodák, az általános iskolák és a speciális gyermekotthonok, valamint a Borostyánvirág Alapítvány Anyaotthona, támogató közösséget biztosítanak a családok számára.

Családias tüskevár

Családias Tüskevár

Északi városrész - lakások és kikakpcsolódás

Az Északi városrész a 48-as Ifjúság útja – Füredi út – belterület határ – Kisgáti árok által határolt területen fekszik. Főként lakóingatlanok és sportlétesítmények találhatóak errefelé. A családi házas területeken a ház és lakásállomány korösszetétele változó - emiatt mindenkinek, aki errefelé keresgél, javasolni szoktam, hogy különös gondot fordítson a szavatossági kérdésekre, hiszen jobb félni, mint megijedni! 

A Tisztviselőtelep az 1920-30-as években épült, és a város építészeti örökségének részét alkotja a változatos akár több emelet magas villaépületeivel. Bár a lakóházak túlnyomórészt a XX. század második felében épültek, nem számítanak ritkaságnak az új épületek sem. Sorházak és több szoba-nappali-konyha összetételű kistársasházak is megtalálhatók ebben a városrészben. 

A városrész előnye, hogy remek belső úthálózattal rendelkezik és a kikapcsolódási lehetőségek széles skálája található meg errefelé, pl. a Horgásztó, a Sportcsarnok, a Zaranyi erdő és a Jégcsarnok is.

Kecelhegy – Cser - eladó családi ház keresőknek

Kecelhegy a Keceli bejáró – vasútvonal 67-es úttól (Zselici út) nyugatra elhelyezkedő, a belterületi határig húzódó területen helyezkedik el. Kecelhegy egyike a hét domb közül, amelyre Kaposvár eredetileg épült. Főként családias lakónegyed, de található erre nyugdíjasotthon is, az oktatási intézmények közül pedig kiemelkedik a Madár utcai Központi Óvoda, ami különleges nevelési igényű gyermekeket is gondoz. A családi házak főként a XX. században épültek, de nem ritkák az egészen új, modern lakóházak, eladó lakás hirdetések sem.

Cser, vagy ahogy a helyiek hívják, "A Cser" szintén családi házas övezet, déli részén épült az Uránia lakótelep. A kikapcsolódáshoz a megújult Cseri park nyújt segítséget, de nem szabad megfeledkezni a helyi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiáról sem.

A városrész valamivel sűrűbben lakott, mint Kaposvár többi része - ami nem is csoda, hiszen közel van a belvároshoz, csodás kilátás nyílik innen egész Kaposvárra és szinte harapni lehet errefelé a zöld levegőt! Ha az ön álma egy ház Kaposvár kertvárosában, akkor szerintem erre keresgéljen - haza beszélek, hiszen 2007 óta én magam is itt lakom!

Kecelhegy - mindenkinek aki fák közé vágyik

Kecelhegy - mindenkinek aki fák közé vágyik

Donner – Rómahegy - eladó házak, ikerházak

A Donner, Kaposvár egyik déli városrésze, ami a Kapos déli partján, a 67-es út és Kapos a Zselic-csatorna között, a Szigetvári útig terjedő területen terül el. Több szempontból is vonzó lehet azok számára, akik fontolgatják az ide költözést. Egyrészt gazdag történelmi múlttal rendelkezik, hiszen itt található a városrész névadójának, Donner János sörfőzőmesternek a lakóháza, aki a 19. században jelentős szerepet játszott a környék fejlődésében. A városrész híres volt pezsgő kulturális életéről, melyet színészek és művészek jelenléte tett élénkké. A Jókai liget, mely Kaposvár első parkjaként jött létre, kiváló lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a természet közelségére. 

Rómahegy településrész a Kapos-folyó – Ivánfai árok – belterület határ – Szigetvári út – Zselic patak által határolt területen található meg. Jellemzően lakóingatlanok találhatóak meg a területen. Rómahegyen található az ismert festő, Rippl-Rónai József villája, amelyben most emlékház található. A téglagyári gödör pedig az extrém kerékpárosok kedvelt területe lett. Kellemes lakókörnyezet – kertvárosi, családi házas miliő jellemzi. Itt található meg a Kaposvári Virágfürdő is. Nem ritka erre az eladó telek sem.

Kisgát és környéke - sok eladó házrész és iparnegyed

A Kisgát a Hársfa utca – Fő utca – Virág utca – Árpád utca -Kisgáti-árok, a kerékpárút – Ózarany – a 61-es út – vasúti sínek – 610-es út – Kapos folyó és a városhatár között helyezkedik el, és magában fogalja a Pécsi utca és a Cukorgyár környékét is. Kaposvár eladó lakásainak rejtett tárháza a terület.

A területen nagy a gazdasági aktivitás, hiszen ez Kaposvár egyik legrégibb iparterülete, de sok lakóházat is találunk errefelé, illetve északon pl. a Napsugár lakóparkot. A városkép fontos elemeit képezik az Árpád utca és a Dombóvári út nyugati oldalán épült modern kereskedelmi épületek.

Ivánfahegy, Kaposszentjakab - lakrész, ház Kaposvár szélén

Ivánfahegy és Kaposszentjakab a város délkeleti részén helyezkedik el, a Kapos folyótól délre. A területen régen önálló falu és szőlőhegy volt, ma viszont eladó ház, házrész hirdetések sora várja az erre keresgélőket, főleg ha a ft/m2 arány számít a családi költségvetésben!

Kertvárosias és falusias lakófunkció határozza meg a városrész megjelenését. Családi házas beépítésű, zömében 30-60 éves (kockaházas típus) épületállománnyal rendelkezik ez a városrész. Itt található a Kaposszentjakab-Bencés apátság, amely Kaposvári egyetlen romemléke. 

Kaposfüred - ha csendes legyen az eladó ház

Kaposfüred régebben szintén önálló település volt. Kaposvártól északra, a Balaton felé vezető út mentén húzódik. Jellemzően családi házak találhatóak meg az övezetben - nem csoda, hiszen ez a város egyik legkedveltebb kertes házas övezete. Az életminőség javulása érdekében fontos infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, beleértve a közüzemi szolgáltatásokat és a vidéki utakat is. 

Kissé falusias arculattal rendelkezik - szerintem éppen ennek köszönheti a töretlen népszerűségét! Ennek ellenére Kaposfürednek önálló vasútállomása, sőt saját sportegyesülete is van, a Kaposfüred SC.

Toponár - Deseda mindenkinek aki ház, vagy nyaraló ingatlanok iránt érdeklődik

Az északkeleti városrész, amely egykor önálló település volt, de 1973-tól Kaposvár része lett, mostanra vált a közelmúlt egyik legkedveltebb kertvárosi területévé. A városrészhez tartozik Répáspuszta, amely a településtől északra fekszik, és Fészerlakpuszta, amely délkeletre található. Ha toponári ház eladó, akkor javaslom mielőbb vegye szemügyre!

Itt található meg 

Deseda - a nyugalom szigete

Deseda - a nyugalom szigete

Töröcske – Zselic kertváros - családi ház Kaposváron

Töröcske, Kaposvár legdélibb városrésze ami a Zselici-dombok között található, és 1973 óta része Kaposvárnak. Főként falusias lakókörnyezet jellemzi és természeti kincseiről híres. 

Ha eladó eladó zártkerti ingatlant keres Töröcske városrészben, akkor biztosan a természet közelsége vonzza. Itt található az egyik olyan parkerdő, amely körbeöleli a várost. Emellett a közelben található a Töröcskei-víztározó, amely a tervezett helyi jelentőségű természetvédelmi területhez tartozik.

A tározót a védett területről származó Töröcske-patak táplálja. Kifejezetten csendes és természeti értékekben gazdag környék, akár eladó tanya is fellelhető errefelé!

Összegzés

Szerintem, aki Somogy megyében tervezi az életét, az Kaposváron megtalálja a számításait! Ebben a blogposztban górcső alá vettem a különböző kaposvári városrészeket - remélem ezzel egy kicsit én is segíthettem az olvasóknak fontos döntéseik meghozatalában!

Kaposvár a maga 64 ezres lélekszámával a közepes méretű városok táborát erősíti. Amennyiben máshol nézelődne Somogyban, bővebben erről a Somogy megyei településekkel foglalkozó cikkünben olvashat - hiszen egy ház Somogy vármegye teljes területén sok örömmel szolgálhat számunkra! 

Bármilyen ügyvédi szakértelmet igénylő kérdése merülne fel kaposvári, vagy somogyi ingatlanvásárlás kapcsán, legyen az telekkel vagy már kész családi házzal kapcsolatos, keressen minket a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Somogy vármegye, Kaposvár
Szabó TiborST
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Tibor

[email protected]

Dr. Szabó Tibor, ügyvéd az e-ingatlanügyvédek.hu kaposvári tagja. Szakterülete az ingatlanjog, az adózás, a gazdasági büntetőjog, az adatvédelem és a bejelentővédelem. 1993 óta van az ügyvédi pályán.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Kisebb városokban élhetőbb környezet, kevesebb zsúfoltság és stressz jellemzi, és általában olcsóbbak a mindennapok is. Megmutatkozik ez például abban, hogy Kaposváron nem ritka, hogy egy jó állapotú családi ház kevesebb mint 10 millió forintért is megvásárolható.