Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Kosztoványi Roland

3 perc olvasás

A KSH újabb adatokkal szolgált: lakáspiaci folyamatok 2022-ben

2022 évi KSH adatok a magyar lakáspiacról

2022 évi KSH adatok a magyar lakáspiacról

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. szeptember 28-án végre megjelentette a "Helyzetkép, 2022 – Lakáspiac" című kiadványát, amely számos fontos megállapítást tartalmaz. Ha érdeklik az országos lakáspiaci folyamatok és hogy ez miként befolyásolja az ügyvédi piacot, olvasson tovább!

Lakáspiaci forgalom a KSH számainak tükrében

  • 2022-ben az ország minden részében csökkent a lakáspiaci forgalom: országosan nagyjából 13%-kal, Budapesten 5%-kal
  • 2022-ben tovább emelkedett a társasházi lakások ára, míg a családi házak korábban tapasztalt árnövekedési üteme lassult.
  • A Balaton környéki árak tovább emelkednek, a Siófoki és a Balatonfüredi járás árszínvonala különösen, a nyaraló vásárlás tehát töretlenül népszerű.

2022-ben országosan 132 ezer lakás cserélt gazdát, ebből 9300 volt új építésű. A teljes lakáspiac forgalmát Budapest jelentősége magasan kiemelkedő, hiszen itt értékesítették az összes lakás 24%-át. Az országos szám 2023-ra várhatóan 100 ezer körülire csökken, ez feltehetően a budapesti számokon is meglátszik majd.

Árak és a megfizethetőség

  • 2022-ben a használt lakások átlagára országosan 27 millió forint, Budapesten panel lakás esetén 35,8 millió forint, nem panel társasházi lakás esetén 48,7 millió forint.
  • Budapesten a használt családi házak (ikerház, sorház) átlagára 82,8 millió forint volt.
  • Budapesten 9,8 évi átlagkeresetből vásárolható meg egy használt lakás, az országos átlag 6,8 év.
  • 2022 folyamán a folyósított hitelek száma 23 százalékkal, összege 14 százalékkel csökkent az előző évihez képest.

Bár a tranzakciószámnak alig több, mint az ötödét adja, a lakáspiaci forgalom összértékét tekintve Budapest súlya 43%. A budapesti társasházi lakások (nem panel) adták a magyar lakáspiac teljes forgalmának több mint negyedét közel 1000 milliárd forint összértékben. A tranzakciószám visszaesése hamarosan azonban a budapesti árakra is rányomja a bélyegét: a KSH adatai alapján Budapesten 2023. I. negyedévében egy lakás átlagosan már "csak" 48,3 millió forintba került, 600 ezerrel kevesebbe, mint 2022-ben. 

Válasz az elszálló lakásárakra - fix ügyvédi munkadíj

Válasz az elszálló lakásárakra - fix ügyvédi munkadíj

Lakásépítések 

  • Az új lakások többsége Budapesten (leginkább a XIII., a IX., a III., a XI. kerületekben), a budapesti agglomerációban és a nagyobb vidéki városokban épült.
  • Az új építésű lakások különösen népszerűek voltak a Balaton térségében és az északnyugati határ menti településeken.
  • Az átlagot meghaladóan nő a lakásállomány (nyaraló) az üdülőterületeken is.

A lakásépítések volumene jelentősen vissza fog esni, jól jelzi ezt, hogy 2023. I. negyedévében 4989 lakásépítési engedélyt adtak ki, az előző év azonos időszakában még 8001 darabot.

Lakástulajdon és bérlés aránya a hazai ingatlanpiacon

  • Hazánkban a lakások 90%-át a tulajdonosai lakják, bérelt lakások aránya alacsony (9,9%).
  • Európai összehasonlításban is kimagasló hazánkban a tulajdonosok által lakott lakások aránya.

Ha a fentieket összevetjük a tranzakciószám visszaesésével és azzal, hogy egyre kevésbé megfizethetőek a lakásárak a bérből és fizetésből élők számára, arra a következtetésre juthatunk, hogy a bérelt lakások aránya hamarosan közelíteni fog az Európai számokhoz. Jól jelzi a bérelt lakások iránti kereslet emelkedését a KSH-ingatlan.com 2023. júliusi lakbérindexe is: A nominális lakbérek szintje már mintegy másfél éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 júliusában országosan 32, Budapesten 29%-kal meghaladta azt. 

Összegzés

A KSH adatai alapján a magyar lakáspiac dinamikus változásokon ment keresztül 2022-ben, amelyeket elsősorban gazdasági és demográfiai tényezők befolyásoltak. A piac átrendeződése komoly lehetőségeket tartogat azoknak, akik az elmúlt években kivártak a megtakarításaik ingatlanba fektetésével.

Következtetések az ügyvédi piacra vonatkozóan

Az ingatlanpiac aktuális folyamatait személve elengedhetetlen, hogy az ügyvédek is lépést tartsanak a piaccal: a vételár egy meghatározott százalékában megállapított ügyvédi munkadíj az emelkedő ingatlanárak mellett hamarosan aránytalanná válik az elvégzett ügyvédi munka értékével - mindez egy tranzakciószámot tekintve szűkülő piacon azt már rövid távon is azt eredményezheti, hogy sok ügyvéd kiesik az ingatlanpiacról.

Ha a lakásárindex 2023 I. félévi alakulása is érdekli, olvassa el vonatkozó cikkünket!

Amennyiben érdekli az fix ügyvédi munkadíjat tartalmazó ajánlatunk, keressen minket még ma!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Ingatlanpiaci hírek
Kosztoványi RolandKR
Szerző:

Csapatunk

Dr. Kosztoványi Roland

[email protected]

Dr. Kosztoványi Roland, ügyvéd a Dr. Kosztoványi Roland Ügyvédi Iroda vezetője és az e-ingatlanügyvédek.hu budapesti tagja. Szakterülete az ingatlanjog, a nemzetközi magánjog és a kereskedelmi jog. Több évtizedes karrierrel a háta mögött az ügyfeleket nem csak a szakmai tudásával, de az üzleti tapasztalatával is szolgálja.
Szerzői profil