Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Magyar Dávid

2 perc olvasás

Ingatlanpiaci aktualitások 2023 I. negyedév

ingatlanpiaci aktualitások 2023 i negyedév

Ingatlanpiaci aktualitások 2023 i negyedév

A Központi Statisztikai Hivatal publikálta a 2023. I. negyedévre vonatkozó lakáspiaci adatait, így végre tisztábban látjuk, hogy hogyan indult a 2023-as év. A 2021. évi csúcsot követően 2022-ben és 2023-ban egyaránt visszaesés volt tapasztalható az eladott lakások számában. 2023. I. negyedévében 31%-kal kevesebb használt lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Budapesten és a vidéki városokban is jelentősen szűkült a lakáspiac. A számok szintjén ez annyit tesz, hogy míg 2022. I. negyedévében országosan 42 059 tranzakcióra került sor, 2023. I. negyedévében ez a szám 14 032-ra csökkent. 

Bár a forgalom visszaesett, ennek ellenére az árak tekintetében enyhe emelkedés tapasztalható: új lakások esetében ez 6,0%, míg a használt lakásoknál 1,9%-os drágulást jelent, míg a községekben az árak egyenesen csökkentek. A családiház-árak országos szinten csökkentek, ám ennek mértéke a Dunántúlon 2% alatt maradt, míg a keleti határ közelében elérte a 12%-ot is a 2022. évi átlaghoz képest.

A KSH adatai szerint a reállakásár-index természetesen országosan csökkenést mutat, ahogy azt az előző negyedévekben már megszokhattuk.

A lakásépítések száma 2023 I. negyedévében ismét csökkenő tendenciába váltott: a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 38%-kal kevesebb, csupán mintegy ötezer új lakás építését tervezték.

A lakásárindexről és a lakáshitelek alakulásáról vannak már aktuális számaink, de a tranzakciószám publikálása még várat magára.

Budapest

A lakáseladások száma csak 7%-kal maradt el az egy évvel korábbi adatoktól, de a KSH tájékoztatása szerint Budapest továbbra is az ország legdrágább városa.

Agglomeráció 

A budapesti agglomerációban a 2022. évi 610 ezerről 552 ezer forintra csökkent az átlagos négyzetméterár.

Balaton 

A Balaton környéke az utóbbi időben egyre népszerűbb turisták és befektetők körében is. Főként a déli parton, Siófok környékén, és a nyugati részen, mint például Keszthely és Hévíz, az ingatlanárak 2023. első negyedévében is jelentősen növekedtek: egy négyzetméter ára a 2022. évi 624-ről 691 ezer forintra - bár természetesen az itteni árak nagyban függenek a víz közelségétől és a környék fejlettségétől.

Vidék 

A községekben és a nem megyeszékhely városokban az ingatlanárak csökkentek, különösen Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon, ahol az árcsökkenés a legdrasztikusabb volt. Ez a folyamat nem független attól, hogy a lakáseladások száma visszaesett.

Összegzés 

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. I. negyedévi adatai alapján a használt lakások piaca Magyarországon kettős képet mutat: míg az árak enyhe emelkedést mutatnak, addig a forgalom visszaesett. A kormányzati intézkedések, a kamatkörnyezet és az általános gazdasági helyzet továbbra is meghatározó tényezők lehetnek a közeljövőben.

Bár a lakásárak nem emelkednek olyan meredeken felfelé, mint sokan hitték, az ingatlan vételár bizonyos százalékában meghatározott ügyvédi díjak továbbra is szemmel látható szeletét képezik a vevők adásvételhez kapcsolódó költségvetésének. Ha kedvező árú ingatlan ügyvédet keres, ismerkedjen meg velünk!

Kategóriák:

Ingatlanpiaci hírek
Magyar DávidMD
Szerző:

Csapatunk

Dr. Magyar Dávid

[email protected]

Dr. Magyar Dávid egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu szegedi tagja. Szakterülete az ingatlanjog, társasági jog, illetve IP jog mind web2, mind web3 területen. Sokat dolgozik távellenjegyzéssel és igény szerint Budapesten is elérhető. Több új építésű lakópark értékesítéssel a háta mögött a lakás célú ingatlanvásárlás igazi szakértője.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 első negyedévében 31%-kal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Ez az új- és használtlakás-piacot egyaránt érintette. A visszaesés oka több tényezőben is keresendő, beleértve a gazdasági helyzetet, a kamatkörnyezetet, és egyéb kormányzati intézkedéseket. Budapesten és a vidéki városokban is csökkent a forgalom, ami azt jelzi, hogy az országos trendek a lokális piacokon is érvényesülnek.