Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Kárpáti Zsófia

5 perc olvasás

Hogyan alakulnak az ingatlan négyzetméter árak Pécs környékén?

eladó ingatlan pécs

Ingatlan eladó Pécs városában? Tudja meg, mire számíthat!

Az ingatlanárak, ezen belül is a használt lakások árainak alakulása mindig központi kérdés egy ingatlanjogra szakosodott pécsi ügyvéd számára. Mivel átlagosan 27 évesen költözünk el otthonról ez a kérdés az átlagember számára is igen nagy jelentőséggel bír: Baranya megyében a lakások négyzetméterára átlagosan 406.000,- Ft, Pécsen pedig 492.000,- Ft körül alakult!

2023. november 29-én megjelent a KSH Ingatlanadattára, amelyik megyénként, településenként és a városokban utcánként mutatják be az adott év folyamán eladott családi házak, társasházi és lakótelepi panellakások átlagos négyzetméterárát. Hátránya a kiadványnak, hogy a legfrissebb adatok is 2022-esek, de a 2023. II. negyedéves lakáspiaci árindex kiadvány megállapításaival összevetve azért jól látható, hogy hogyan alakulnak a lakásárak Baranya vármegyében és különösen Pécsen!

Ha érdekli, hogy nagyjából mennyit érnek az ingatlanok Baranyában, olvasson tovább!

Országos folyamatok a használt lakások piacán

A lakáspiaci forgalom már 2022. évben visszaesést mutatott, a vármegyeszékhelyeken 18%-os csökkenést tapasztaltunk - ez pedig 2023 I. és II. negyedévében is folytatódott. A nem panel, társasházi lakások országszerte drágultak, de folytatódott a családi házak piaci leértékelődése: az ország valamennyi régiójában esett az áruk, amely országosan 9,4%-kal volt alacsonyabb, mint egy negyedévvel korábban.

Ehhez képest 2023 I. negyedévében a dél-dunántúli vármegyeszékhelyeken egy átlagos lakás ára 26,4 millió Ft volt, a II. negyedévben pedig 24,2 millió Ft. Ez 2%-os emelkedést mutat az előző évhez képest.

Érdekes továbbá, hogy egyre több a "készpénzes vevő", hiszen 2022 azonos időszakához képest az engedélyezett hitelek száma 55, összege 65%-kal csökkent.

Ingatlanvásárlás ügyvédi díja: a vételár 0,45%-a!

Az e-ingatlanügyvédek ajánlata

A pécsi ingatlanok átlagos vételára

2022-ben a családi házak átlagára 414 ezer Ft/m², a többlakásos társasházaké 523 ezer Ft/m², a lakótelepi paneleké 465 ezer Ft/m², az összesített átlagár pedig 492 ezer Ft/m² volt. 

Az adatsor, amely az illetékhivatalok nyilvántartásából származó lakáspiaci információkat tartalmaz eladott családi házból 38-at, társasházi lakásból 823-at, míg panelből 863-at vett számításba. Bár az összeállítás nem tartalmazza azokat a településeket, illetve utcákat, ahol az adott évben három ingatlannál kevesebb cserélt gazdát, de ennek ellenére látható, hogy Pécsen az emberek túlnyomó többsége inkább lakást vesz.

Pécs ingatlanközvetítő társadalma biztos többet tudna erről beszélni, de a saját praxisomban én is ezt a tendenciát tapasztalom.

Pécs ingatlan átlagárak

Pécs ingatlan átlagárak - hány millióig eladó?

Ingatlanárak Pécsett - Melyek a legnépszerűbb utcák?

Nem meglepő módon a dobogó első két helyét egy kertvárosi, míg a harmadik helyét egy uránvárosi utca foglalja el.

Pécs 10 legnépszerűbb utcája használt lakás vásárlás szempontjából a következő:

  1. Nagy Imre út: 82 ingatlant adtak el, az átlagár 435 ezer Ft/m² volt.
  2. Aidinger János út: 39 eladott ingatlan, 427 ezer Ft/m² átlagáron.
  3. Páfrány utca: 30 eladás, átlagosan 478 ezer Ft/m² áron.
  4. Szigeti út: 26 eladás, 559 ezer Ft/m² átlagáron.
  5. Hajnóczy út: 25 eladás, az átlagár itt 563 ezer Ft/m² volt.
  6. Maléter Pál út: 24 eladás, 446 ezer Ft/m² átlagáron.
  7. Illyés Gyula út: 24 eladás, 416 ezer Ft/m² átlagáron.
  8. Esztergár Lajos utca: 23 eladás, 476 ezer Ft/m² átlagáron.
  9. Tildy Zoltán utca: 23 eladás, 464 ezer Ft/m² átlagáron.
  10. Alkotmány utca: 21 ingatlant adtak el, az átlagár itt 615 ezer Ft/m² volt. 

Melyik Pécs legdrágább utcája?

A társasházi lakások piacán Pécs legdrágább utcái sorrendben a következők:

  1. Megyeri tér - 841 ezer Ft/m²
  2. Nagyflórián utca - 731 ezer Ft/m²
  3. Bálicsi út - 728 ezer Ft/m²
  4. Gém utca - 727 ezer Ft/m²
  5. Lotz Károly utca - 714 ezer Ft/m²

Ügyvédre van szüksége?

Ismerje meg dr. Kárpáti Zsófiát!

Eladó lakás ingatlanok Pécsen - mindig keresettek

Eladó lakás ingatlanok Pécsen - mindig keresettek

Hol vannak a legolcsóbb ingatlanok Pécs területén?

A Pécs legolcsóbb ingatlanjai mind panellakások és a következő utcákban adták el őket:

  1. Bocskai utca - 345 ezer Ft/m²
  2. Júlia utca - 364 ezer Ft/m²
  3. Földes Ferenc utca - 376 ezer Ft/m²
  4. Jedlik Ányos utca - 396 ezer Ft/m²
  5. Éva utca - 397 ezer Ft/m²

Hogyan alakulnak az eladó ház, lakás, telek árak Baranya megye városaiban?

A KSH 2022-es adatai szerint a többlakásos társasházak átlagára jelentősen eltér a különböző településeken, a legmagasabb árat Kozármislenyben regisztrálták (603 ezer Ft/m²), míg a legalacsonyabbat Mágocson és Sellyén (83 ezer Ft/m²). A családi házak ára általában magasabb, mint a többi lakástípusé, kivéve Kozármislenyt, ahol a társasházak átlagára magasabb. Külön a telek árakról nem találtam statisztikai adatot.

TelepülésÁtlagár (ezer Ft/m²)
Bóly407
Harkány413
Komló190
Kozármisleny586
Mágocs83
Mohács255
Pécsvárad220
Sásd176
Sellye88
Siklós244
Szigetvár259
Villány225
Ingatlan Pécs Belváros

Belvárosi ingatlanok - Pécs eladó, vagy kiadó a szív?

Mi a helyzet azzal, aki hirdetés útján kiadó pécsi házat, vagy lakást bérelne?

Az elmúlt években a KSH és az ingatlan.com a feladott hirdetések alapján azt figyelte meg, hogy a dél-dunántúli megyeszékhelyeken kiadott "átlagos" lakásért 138.000,- Ft lakbért fizettek - kiadó ház statisztika sajnos nem áll rendelkezésre. Július óta lényegében folyamatosan lassul a kínálati lakbérek emelkedése, ezt biztosan mindenki megfigyelte, aki magánszemélytől kiadó lakást keres Pécsen.

Ezt érdemes a hirdetés adatok alapján összeálló bérleti piacot összevetni azzal, hogy Baranya vármegyében teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023 I–III. negyedévében 311 ezer forint volt, 13,8%-kal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme pedig elmaradt az országos átlagtól, tehát ha más nagyvárosokkal hasonlítjuk össze, akkor nem olcsó az albérlet Pécsen, hiszen egy átlagos pécsi a fizetése több, mint 40%-át költi lakhatásra, ha átlagos albérletben él. 

Összegzés

Az országos tendenciák, mint a használt lakások piacának visszaesése, a társasházi lakások áremelkedése és a családi házak piaci leértékelődése, közvetlen hatással vannak Pécsre és Baranya megyére. Bár az árak mérsékelt emelkedése jó hír annak, aki sürgősen eladó házat keres Pécs környékén, az ingatlanbefektetés okkal tűnik mérsékelten jó ötletnek az utóbbi időben. Egy albérlet Pécs városában országos szinten megfizethetőnek tűnik, de a helyi átlagbérekhez viszonyítva egyre kevésbé gazdaságos opció.

Ne feledje, ha egy ház eladó, nem érdemes rohanni a foglaló letételével, a megfontolt döntések hosszú távon általában kifizetődőbbek, ráadásul egy kis utánajárással, időráfordítással az ingatlanos jutalékon is spórolhatnak a vevők!

Ha kiadó, vagy eladó ingatlanok érdeklik Pécsen és az adásvételi szerződéshez ügyvédre van szüksége, keressen fel bátran a Pécs, Mátyás király u. 8. szám alatti ügyvédi irodámban, vagy érdeklődjön bővebben a lenti elérhetőségeken!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Baranya vármegye, Pécs
Kárpáti ZsófiaKZ
Szerző:

Csapatunk

Dr. Kárpáti Zsófia

[email protected]

Dr. Kárpáti Zsófia, ügyvéd a Kárpáti Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje és az e-ingatlanügyvédek pécsi tagja. Szakterülete az ingatlanjog, ezen belül is a használt lakások, ipari ingatlanok, termőföldek adásvétele, ajándékozása, illetve az elbirtoklással történő tulajdonszerzés, haszonélvezet alapítás, telekrendezési eljárások. Nagy tapasztalata van a gyámhatósági engedélyezési eljárás és az önkormányzati vagyonértékesítés terén is. Emellett évek óta foglalkozik társasági joggal és gazdasági mediációval is.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Egy családi ház Pécsett átlagosan 414 ezer Ft/m²-be kerülnek. A városban és Baranya megyében az árak folyamatosan változnak, ezért ajánlott friss piaci adatok alapján tájékozódni. Az adatok házrész, ikerház vásárlás esetén is érvényesek - néha a kastély jellegű ingatlanok is fel-feltűnnek az adatbázisokban.