Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Szabó Tibor

7 perc olvasás

Eladó balatoni nyaraló 15 millió alatt? Hol és hogyan érdemes nyaralók után kutatnia?

Balaton vízparti nyaralás

Pihenés a Balatonnál

A Balaton, azaz a magyar tenger a magyar turizmus egyik alappillére, éppen ezért, ha egy balatoni nyaraló eladó, az sokak számára vonzó befektetés. A káprázatos természeti szépségek, az ízletes borok és a történelmi látnivalók, mint a Festetics-kastély, vagy a Balaton-felvidéki pincék, csak néhány azok közül az élmények közül, amelyek engem igazán a Balatonhoz vonzanak.

Somogyi ügyvédként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy első kézből ismerem a déli part szépségeit, míg zalai gyermekkoromnak köszönhetően az északi partot is első kézből ismerem! A jelen cikk megírására is azért vállalkoztam, hogy bemutassam: a Balatont a fizikai közelsége, a régiós összehasonlításban elérhető árai és a múlhatatlan gyermekkor utáni nosztalgia kitűnő befektetéssé teszik a 2024-ben vízparti nyaralót vásárolni kívánók számára!

Eladó balatoni nyaraló 20 millió alatt?

Nem kizárt, hogy pár tizmillió forintért is találjunk megfelelő nyaralót, de a KSH adataiból következően a balatoni négyzetméterárak 2023 I. negyedévében már megközelítették a 700.000,- Ft-ot.  Ebből következően egy eladó balatoni nyaraló 20 millió alatt általában egy vízparttól távolabbi, 28-30 négyzetméteres kis apartmant takar.

Megjelentek a KSH turisztikai adatai is, legalábbis, ami a balatoni szezon első hónapját illeti. 2023 júniusában csupán 7,5 %-kal esett vissza a magánszállásokon eltöltött vendégéjszakák száma, szemben a kereskedelmi szállásokkal, ahol 12 %-os visszaesés volt tapasztalható. Az olcsóbb magánszállások, amelyeket magánszemélyek adnak ki a booking.com vagy az airbnb oldalakon tehát kevésbé szenvedik meg a gazdasági visszaesést és továbbra is jó befektetési célpontok. A fentiek alapján egyáltalán nem kizárt, hogy kisebb befektetés mellett is hasznot realizálhatunk, ha megfelelő áru eladó balatoni nyaralók a célpontjaink.

Ingatlanvásárlásra felkészítő kurzus

Tudni szeretné, hogy a Balaton körül melyik települések zártkertjébe építhet? Eláruljuk a műhelytitkokat!

Eladó balatoni nyaraló 20 millió alatt? Valószínűleg nem a vízparton találjuk meg

Eladó balatoni nyaraló 20 millió alatt? Valószínűleg nem a vízparton találjuk meg

Hol érdemes nézelődni?

Az első alkalommal, amikor megláttam a Balatont, lenyűgözött a látványa, ami azonnal meggyőzött arról, hogy ez a hely tökéletes a pihenésre! Az első benyomásom ellenére azért később magam is meggyőződtem róla, hogy a Balaton egy nagyon sokszínű régió, ezért nem feltétlenül célravezető csak úgy általánosságban eladó nyaraló után kutatni a part mentén. Különösen akkor, ha saját célra keresgélünk!

E a nyaralással kapcsolatos személyes preferenciánk pontos felmérésre az első szükséges lépés ahhoz, hogy megtaláljuk álmaink vízparti nyaralóját! Lássuk, hogy szerintem mit érdemes mérlegelni!

Nyüzsgés és történelem

A Balaton partján szerintem mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbb helyet, akár az aktív akár a passzív pihenést preferálja. Balatonfüred például a történelmi hangulatáról és borairól ismert, Siófok pedig a fiatalos, pezsgő életéről. Tihanyban a kulináris élvezeteknek hódolhatunk, Keszthely és Balatonlelle pedig igazi családi paradicsom. Hévíz bár egy kissé távolabb esik, a Balatontól, de gyógyvizével és éttermeivel bárkit levesz a lábáról. A Balaton környékén számos látnivaló található, például a cseszneki vár, a Festetics-kastély Keszthelyen vagy a gyógytó Hévízen, amelyek mind hozzáadott értéket képviselnek az ingatlan mellett.

A Káli-medence és más falvak csendje

A Káli-medence falvai, mint például Szigliget és Káptalantóti, valamint Alsódörgicse és Balatongyörök, egyedi, nyugodt atmoszférát kínálnak a nyugodt pihenésre és strandolásra vágyók számára. A Káli-medence akkor is jó célpont, ha aktív, természetközeli kikapcsolódásra vágyunk.

A badacsonyi borokat senkinek sem kell bemutatnom és Csopak strandjai is ideálisak, ha a tömegtől távol, de a városi kényelmet sem nélkülözve szeretnénk nyaralni.

A Badacsony télen is gyönyörű

A Badacsony télen is gyönyörű

Mire figyeljünk, ha már tudjuk, hogy milyen eladó balatoni nyaralót szeretnénk?

Ebben a részben bemutatom, hogy milyen lépésekkel és szempontokkal érdemes kalkulálni a nyaralóvásárlás során.

Ár-Érték arány

Közhelyszámba megy, hogy az ingatlanárak eltérnek a Balaton körül. Ahhoz, hogy megtaláljuk az ár-érték arány szempontjából legideálisabbat, érdemes különböző városok, például Siófok, Balatonfüred vagy Fonyód kínálatát is megtekinteni. Érdemes alaposan összehasonlítani a vízparti apartmanok árait a környékbeli falvakban fellelhető egyszerűbb parasztházakéval. Könnyen fellelhető eladó balatoni nyaraló 30 millió alatt, de nem biztos, hogy a mi befektetési céljainknak ez lesz a megfelelő, hiszen egy ezer négyzetméteres telekért közel százmillió forintot is elkérhetnek.

Állapot és várható felújítás, közművek

Polgári perekkel eltöltött hosszú évek tapasztalata mondatja vele, hogy ha egy eladó balatoni nyaraló 15 millió forint alatt érdekli az ügyfelet, akkor az első amire felhívom a figyelmét, hogy az olcsóbb ingatlanok gyakran igényelnek felújítást és rosszabb közmű ellátottságúak! A legtöbb ember a nyaralás alatt nem kíván fát hasogatni a melegvízhez és hozzá van szokva a gyors internetkapcsolathoz is. Ha mást nem is, de mindenki keresse fel az e-közmű oldalt és nézzen utána, hogy milyen közmű van az ingatlanon már helyben!

Ebben az esetben is érdemes helyi szakember, például ingatlan értékbecslő, statikus, de különösen és ügyvéd bevonása a vásárlásba, hogy megelőzzük az esetleges szavatossági problémákat! Jó, ha az új tulajdonos többek között a felújítást is azok közé a tételek közé sorolja, ami nem jön ki néhány millió forintból.

Karbantartás

A Balaton környékén eltöltött nyaraim alatt annyi időt töltöttem fűnyírással és barkácsolással, hogy rájöttem, a nyaralók karbantartása kulcsfontosságú tényező, hiszen a jó állapotban lévő ingatlanok nem csak kellemesebb kikapcsolódást biztosítanak, de hosszú távon jobb befektetésnek bizonyulnak!

Az ingatlan állapota nagy mértékben befolyásolhatja a fenntartási költségeket is, különösen, ha a felújítással a nyaraló vásárlást követően spóroltunk. A biztonsági rendszer (riasztó, kamerák, stb.) telepítése és karbantartása mindegyik balatoni nyaraló kapcsán kiemelt tétel, különösen, ha az üdülő hosszabb időszakokra üresen áll. Az idő múlásával minden ingatlanban szükség lehet nagyobb karbantartási munkálatokra, mint például a tető cseréje, a külső és belső festés, vagy az ablakok cseréje, tehát ha a vásárlási költségvetésünkbe nem is fér bele, hosszú távon ezekkel a tételekkel mindenképpen számolnunk kell.

Jövőbeli befektetés

A Balaton egyre népszerűbb turisztikai célpont, így egy jól megválasztott ingatlan nem csupán pihenéssel töltött kellemes perceket, de hosszú távú megtérülést is hozhat. 

Ebben a kontextusban Balatonfüred és Tihany kínálják a legnagyobb potenciált, de a többi városban is érdemes átgondolt döntést hozni!

Rendezett jogi státusz

A magyar jogszabályok alapján önálló ingatlan bizonyos telekméret alatt nem alakítható ki, éppen ezért a kisebb kerttel, udvarral rendelkező nyaralók esetén különös jelentősége van annak, hogy osztatlan közös tulajdonban állnak-e, ha igen, az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat hogyan szerezhető be, illetve rendelkezésre áll-e használati megosztási szerződés!

Ügyvéd eladó balatoni nyaralóhoz

Ügyvéd eladó balatoni nyaralóhoz

Mit érdemes tudni, ha eladó nyaraló vásárlásához keresünk ügyvédet?

Ügyvédet hagyományosan az ingatlan fekvése szerint szoktak az ügyfelek keresni, hiszen a helyiek jobban ismerik a területileg illetékes földhivatalok által alkalmazott joggyakorlatot, ismerik az ingatlanközvetítőket és sokszor azt is tudják, hogy a régebben épült lakásprojekteknek milyen típushibáik vannak, tehát fejből tudják, hogy milyen szavatosságot kell vállalnia az eladóknak. 

Tapasztalataim szerint ez a bevett rendszer a balatoni nyaralók esetén nem mindig érvényesül, hiszen aki nyaralót elad, vagy vásárol az tipikusan nem helyben lakik és túl nagy időbeli és anyagi ráfordítással járna neki a helyi ügyvéd felkutatása.

Balatoni nyaralók esetén tipikusan ügyleti meghatalmazással, vagy távellenjegyzéssel kerül sor az adásvételi szerződés megkötésére. A távellenjegyzés előnye, hogy az eladónak és a vevőnek nem kell találkozniuk, vagy akár egy városban lenniük ahhoz, hogy az adásvételi szerződést megkössék, elegendő, ha az ügyvéd által biztosított, biztonságos videócsatornán keresztül rögzítésre kerül, ahogy a felek a szerződést aláírják, vagy az aláírást a sajátjuknak ismerik el. Az aláírásra ilyen módon különböző időpontokban is sor kerülhet.

Összegzés

A Balaton-parti nyaralóvásárlás komplex és többlépcsős folyamat, melynek során számos tényezőt is figyelembe kell vennünk. Nem elegendő csak a megfelelő helyszínt és árat kiválasztani; az ingatlan állapota, karbantartási igénye, valamint a jövőbeni befektetési potenciál is kritikus szempontok. Mindezek mellett szem előtt kell tartanunk a jogi és pénzügyi részleteket is, amelyek a tranzakció sikerességét vagy kudarcát döntik el.

Ezen a ponton válik kulcsfontosságúvá egy hozzáértő ügyvéd bevonása. Az adásvételi szerződés megfelelő szerkesztése nem csupán egy formalitás, hanem egy komplex jogi művelet, amely védi a vevő és az eladó érdekeit is. Egy tapasztalt ügyvéd segíthet abban, hogy az összes jogi és pénzügyi kockázatot minimálisra csökkentsük, például azáltal, hogy kiköti a felek kötelezettségeit, a fizetési feltételeket, és az esetleges vitahelyzetek kezelésének módját. Emellett a szerződésben rögzíthetők olyan specifikus elemek is, mint az ingatlan állapota, esetleges felújítások és a birtokbaadás időpontja.

Ha mobilház, tiny house, vagy konténerház vásárlásán gondolkozik, olvassa el szakértő kollégánk blogposztját!

A borítóképet a lányom, dr. Szabó Judit Anna ügyvéd készítette!

Ne feledje: az e-ingatlanügyvédek csapatával fix ügyvédi munkadíjért vállaljuk bármilyen nyaraló adásvételi szerződésének ügyintézését! 

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Ingatlanpiaci hírek
Régiók, vármegyék, városok
Somogy vármegye, Kaposvár
Szabó TiborST
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Tibor

[email protected]

Dr. Szabó Tibor egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu kaposvári tagja. Szakterülete az ingatlanjog, az adózás, a gazdasági büntetőjog, az adatvédelem és a bejelentővédelem.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az e-ingatlanügyvédek.hu csapata az egész ország területén, sőt külföldi felek részére is vállalja nyaralók adásvételének lebonyolítását. Dr. Szabó Tibor, ügyvéd, kaposvári tagunk előtt pedig Somogy vármegyében személyesen is sor kerülhet a szerződés aláírására.