Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Zvara Ágnes

4 perc olvasás

Mennyi is igazából a haszonélvezeti jog értéke?

Mi az özvegyi haszonélvezeti jog értéke

Mi az özvegyi haszonélvezeti jog értéke?

Ha az ügyfelek haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása kapcsán fordulnak hozzám, akkor szinte törvényszerű, hogy megkérdezzék: mennyi is a holtig tartó haszonélvezeti jog értéke?

A haszonélvezeti jogról alapvetően a következőket érdemes tudni: vagyoni értékkel bíró olyan jog, amit főleg örökléssel szerez a túlélő házastárs és amiről kizárólag a haszonélvező jogosult rendelkezni - tehát annyi pénzért mond le róla, amennyiért szeretne.

Sok eladó ilyenkor közbeszól, hogy egyrészt szó volt a haszonélvezti jog megváltásáról a hagyatéki tárgyaláson, másrészt olvasta, hogy az illetéktörvény alapján kell megállapítani a haszonélvezeti jog értékét, tehát véletlenül sem szeretne (legutóbb pl. a mostohaanyjának) többet átadni a vételárból, mint amennyi feltétlenül szükséges!

Ha érdekli, hogy hogyan kell megállapítani, hogy mennyit is ér az özvegyi jog, olvasson tovább!

Mennyit ér a haszonélvezeti jog?

A legtöbb ügyfelem abban a hitben keres fel engem, hogy az öröklési, illetve adójogszabályok meghatározzák, hogy mekkora a haszonélvezeti jog értéke. Ez persze igaz, de nem a tulajdonos-haszonélvező viszonyában. Ha ugyanis a tulajdonos értékesíteni szeretné a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant, akkor a haszonélvező akkora összegért mond le a haszonélvezeti jogról, amekkoráért szeretne. 

Mivel a haszonélvezet legtöbbször öröklés útján jön létre (az örökhagyóval közösen lakott lakáson), így a haszonélvező és a tulajdonos tipikusan szülő-gyermek, esetleg nagyszülő-unoka viszonyban vannak. Ebben az esetben a haszonélvező a vagyoni értékű jogáról sokszor ingyenesen mond le a jogosult a fiatalok javára, hogy azok a befolyt pénzből saját lakást tudjanak venni, stb. Ennek persze megvannak a maga adójogi vonzatai, de tény, hogy legtöbbször nem szokás összeveszni azon, hogy mennyi is jár az özvegynek.

Sokan azonban a fentiek ellenére szeretnének gondoskodni a szülőjükről, illetve ha az özvegy és az örökös nem vérrokonok, akkor különösen fontos a méltányos elszámolásról gondoskodni.

Az ingyenes lemondás esetén ajándékozási illeték is szóba jöhet

Ingyenes lemondás esetén ajándékozási illeték is szóba jöhet

A haszonélvezeti jog értéke az illetéktörvény alapján

Ha az Illetéktörvény logikája szerinti értékhez szeretne a haszonélvező hozzájutni az értékesítés során, akkor először is ki kell számolnunk a haszonélvezeti jog egyévi értékét

Egyévi érték = a lakás, vagy ház (várható) vételára / 20

Ha a haszonélvezeti jogosultság holtig tart, akkor az egyévi értéket az alábbiak szerint kell tovább szoroznunk, hogy megkapjuk a haszonélvezeti jog "árát":

A haszonélvező életkora
25 évesnél fiatalabbEgyévi érték * 10
25-50 évesEgyévi érték * 8
51-65 évesEgyévi érték * 6
65 évnél idősebbEgyévi érték * 4

Jogi tanács

Nem biztos benne, hogy a vevő ügyvédje által készített szerződés az Ön érdekeit is tükrözi? Adótanácsadásra lenne szüksége?

Az özvegyi jog értéke a holtig tartó haszonélvezeti jog megváltásának szabályai alapján

Ritkán, de találkozom olyan üggyel is, amikor az özvegy kezdeményezi, hogy a tulajdonos váltsa meg a haszonélvezeti jogát. Ilyenkor jellemzően arról van, szó, hogy lelkileg fájdalmas az elhunyttal közös otthonban egyedül élni, arról nem is beszélve, hogy egy családi ház fenntartása egy személynek sokszor teher.

A Ptk. 7:59. § (1) bekezdése értelmében a házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának azonban a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie. A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat – természetben vagy pénzben – egy gyermekrész illeti meg.

Nem befolyásolja a túlélő házastárs megváltási jogát az a tény, hogy a haszonélvezettel érintett ingatlanon kívül más vagyontárgy is tartozott a hagyatékhoz, melyből egy gyermekrész megilleti a házastársat. A házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek összevetése során azonban értékelni szükséges az özvegy által megörökölt vagyontárgyak értékét, illetve azt a tényt, hogy ezek által mekkora összegű bevételre tett szert. (Győri Törvényszék P. 20.289/2020/21.)

A legtöbb ügyvédi iroda a haszonélvezeti jog illetéke adója kapcsán is ad felvilágosítást

A legtöbb ügyvédi iroda a haszonélvezeti jog illetéke adója kapcsán is ad felvilágosítást

Mi a teendő, ha a haszonélvező ellenzi a lakás értékesítését?

A haszonélvezőt a tulajdonos nem kényszerítheti a haszonélvezeti jogról való lemondásra

Mivel az új Ptk. 7:58. § (1) bek. b) pontja alapján az örökhagyó házastársát gyermek (unoka) öröklése mellett is megilleti egy gyermekrész a hagyaték azon részéből, amire nem kapott holtig tartó haszonélvezeti jogot, sok örökös úgy érzi, hogy az özvegy már éppen eléggé részesült az örökségből.

A fentiek miatt a haszonélvezővel való tárgyalások során különös jelentősége van annak, hogy a tulajdonos méltányos és mindkét fél számára előnyös alkut ajánljon a haszonélvezőnek - még akkor is, ha ez nehezére esik.

Összegzés

Az özvegyi haszonélvezeti joggal kapcsolatos egyik legfontosabb tudnivaló, hogy kizárólag az özvegy rendelkezhet ezzel a joggal, és csak ő mondhat le róla, akár díjazás ellenében.

A haszonélvezeti jog értéke:

  • Nem törvény által meghatározott fix összeg.
  • A gyakorlatban a haszonélvező és a tulajdonos közötti megállapodás alapján kerül megállapításra, gyakran a pénzügyi és családi kapcsolatok függvényében.
  • Az illetéktörvény és a Ptk. jó támpontokat adnak a megegyezéshez.

Amennyiben további kérdése lenne a haszonélvezeti jog értékének meghatározása kapcsán, olvassa el díjszabásunkat és keressen minket a lenti elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Adózás, költségoptimalizálás
Tudnivalók eladóknak
Tudnivalók tulajdonosoknak
Zvara Ágnes
Szerző:

Csapatunk

Dr. Zvara Ágnes

[email protected]

Dr. Zvara Ágnes, ügyvéd az e-ingatlanügyvédek.hu Salgótarjánban elérhető tagja. Több évtizede foglalkozik termőföldekkel kapcsolatos agrárjogi ügyletekkel Nógrád és Heves vármegyék területén, de az évek során számos lakóházakkal, társasházi lakásokkal kapcsolatos tranzakcióban is részt vett.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Az ingatlan tulajdonosa természetes és jogi személyek javára is alapíthat haszonélvezeti jogot. Az alapítás szerződéssel történik, de harmadik személyekkel szemben csak akkor hatályos, ha a földhivatal a tulajdoni lapra bejegyzi.