Logóe-ingatlanügyvédek.hu
e-ingatlanugyvedek.hu

Dr. Szabó Judit Anna

2 perc olvasás

Mi történik, ha a bank kijelenti: a megvásárolt családi házra nem folyósítható CSOK?

Jogorvoslat CSOK esetén

Jogorvoslat CSOK esetén

Az alábbi jogeset az ügyvédi praxisunkban merült fel, egyedi probléma, azonban rávilágít arra, hogy a CSOK kedvezmény megítélése nem garantált, ezért a vételár finanszírozása kapcsán érdemes már szerződéskötést megelőzően gondolkoznunk alternatív forrásokon is.

Az ügy háttere

Az ügyfelek a www.ingatlan.com honlapon találtak rá az eladó hirdetésére, aki egy 95 m2-es, felújított házat árult. 

A vevők a vételárat 600.000,- Ft CSOK támogatási összeg segítségével kívánták finanszírozni, de fontos volt számukra a vételár 4%-át kitevő illeték alóli mentesség megszerzése is. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. Rendelet 8. § (3) bek. alapján a „lakás” vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket. A bank a forgalmi értéket természetesen értékbecslés útján állapítja meg.

Banki értékbecslés

 A banki értékbecslő a forgalmi viszonyoknak megfelelően állapította meg, hogy a lakóház egy négyzetmétere mennyibe kerül, azonban a számításai alapján a lakóház csupán 70 m2 hasznos alapterületű. Emiatt a bank a lakóház értékét alacsonyabb összegben állapította meg, mint amit az adásvételi szerződésbe írtunk. Az értékbecslő ráadásul nem vette figyelembe, hogy a lakóházhoz egy meglehetősen nagy, 1200 m2-es telek is tartozik, aminek az értékét felbecsülte, de a ház értékében vette figyelembe. Ennek oka az volt, hogy a fenti Korm. rendelet 5. § (1) bek. 7. pontja alapján lakás: a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Tehát ugyan a rendelet szövege „kivett lakóház, udvar” megnevezésű családi házak esetén is végig a „lakás” értékét keresi, az alatt mégis érteni kell a lakáson felül a telek értékét is. 

Értékbecslésen is elúszhat a CSOK

Értékbecslésen is elúszhat a CSOK

Az értékbecslés tehát hibás volt. Hiába mérte fel az értékbecslő jól a négyzetmétereket, ha egyszer rosszul értelmezte a CSOK kormányrendeletet. Az ügyfelek CSOK kérelmét az értékbecslés hibája miatt a bank nem támogatta.

Mikor lehet a kormányhivatalhoz fordulni?

Ha ilyen problémával szembesülünk, akkor a CSOK igénybevétele (lényegében a banki döntés megtámadása) érdekében ilyenkor kérnünk kell a megfelelő Vármegyei Kormányhivataltól, hogy a bank helyett a hatóság állapítsa meg a CSOK igénybevétele iránti feltételeknek való megfelelést. 

Ha a banki döntés kívánjuk megtámadni, akkor magánszemélyként papír alapon is beadhatjuk a kérelmünket, de egyébként ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek javasoljuk az e-papír alkalmazás használatát (témacsoport: KORMÁNYHIVATALI ÜGYEK; ügytípus: CSALÁDTÁMOGATÁSI FELADATOK).

Amennyiben a hatóság nem áll kötélnek és a kérelmünket elutasítja, 30 napunk van, hogy a kormányhivatal döntését bíróság előtt támadjuk meg. A fenti eljárás azonban időigényes lehet, közben pedig telik az adásvételi szerződésben megállapodott fizetési határidő. Ha az eladót nem sikerül rávenni arra, hogy további határidőt biztosítson a számunkra, akkor legkésőbb a banki elutasító döntés kézhezvételekor gondoskodjunk alternatív finanszírozási formáról (pl. családi kölcsön, személyi hitel, stb.).

A borítóképet Fazekas Nikoletta készítette.


Ha úgy érzi, hogy a banki jogosulatlanul utasította el a CSOK kérelmét és segítségre van szüksége, tekintse át díjszabásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Szabó Judit AnnaSJA
Szerző:

Csapatunk

Dr. Szabó Judit Anna

[email protected]

Dr. Szabó Judit Anna, ügyvéd - az e-ingatlanügyvédek.hu budapesti, vezető tagja. Szakterülete az ingatlanjog, a polgári peres képviselet és az ügyvédi marketing.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

Ha a bank elutasítja a CSOK igénylést, az ügyfélnek van lehetősége kérni a Vármegyei Kormányhivataltól, hogy a hatóság állapítsa meg a CSOK igénybevételének feltételeit. Ha ez a hatóság is elutasítja a kérelmet, 30 napja van az ügyfélnek, hogy bíróságon támadja meg a döntést.