Logóe-ingatlanügyvédek.hu
Dr. Márkus Dorottya

Dr. Márkus Dorottya

2 perc olvasás

Ingatlan vásárlás cégtől - mire figyeljünk?

cégtől lakást venni

Lakás vásárlás gazdasági társaságtól

Az ingatlanvásárlás során a legtöbb vevő arra koncentrál, hogy megfelelően felmérje a kiszemelt lakás műszaki állapotát és hogy minél gyorsabban előteremtse a vételárat. Ezek értelemszerűen a legfontosabb feladatok, de az ördög sokszor a részletekben rejlik. Az átlagos vevőben sokszor fel sem merül, hogy az ingatlant eladó cég, vagy annak jogi státusza milyen bonyodalmak tárháza  lehet, pedig nem árt ilyesmire is felkészülni mielőtt megállapodunk az adásvétel feltételeiben

1. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy ki jogosult az adott cég képviseletére! 

Ez természetesen az okiratot ellenjegyző ügyvédnek is kötelezettsége, de célszerű, ha már a szerződéskötést megelőzően meggyőződünk róla, hogy valóban azzal a személlyel tárgyaltunk, aki a cég nevében alá is írhatja az adásvételi szerződést. Ha a cégnek több ügyvezetője is van, akik csak együttesen jogosultak aláírni, akkor mindkettőjük aláírására szükség van. Egyikőjük aláírása ugyanis nem elég az adásvételi szerződés létrejöttéhez. 

A másik ügyvezető természetesen később is aláírhatja a szerződést, ennek hiányában azonban komoly gondokat okozhat egy esetlegesen az első ügyvezető aláírására már átadott foglaló visszaszerzése! A cégjegyzéssel kapcsolatos szabályok akkor is érvényesülnek, ha a céget nem a törvényes képviselő, ügyvezető, hanem ügyleti meghatalmazott képviseli!

Ingatlan adásvétel ügyvédi díja

Az Illés és Szabó Ügyvédi Társulás ajánlata országszerte érvényes!

Állítsa be az ingatlan vételárát a csúszkával

Ár: 60 000 000 Ft

e-ingatlanügyvédek.hu

0 Ft

Rejtett költségek nélkül, áfával

Tovább az ajánlathoz

2. Ellenőrizzük, hogy a vételáron felül általános forgalmi adót is kell-e fizetnünk 

Alapesetben a használt lakások értékesítése mentes az ÁFA alól, azonban a jogszabály megengedi a cégeknek, hogy az ilyen ügyletek adókötelessé tétele mellett döntsenek. Természetesen jobb az ilyen meglepetést elkerülni ezért először azt kell kiderítenünk, hogy a lakás használtnak minősül-e, ehhez meg kell tudnunk, hogy az első rendeltetésszerű használatbavétele mikor történt. Ha a lakás valóban használtnak minősül, akkor ellenőrizzük le, hogy a NAV a szerződő partnerünkről milyen áfa adatokat tart nyilván

A szerkezetkész, félkész egylakásos ingatlan értékesítése a hozzá tartozó földrészlettel 5%-os ÁFA mérték alá eshet, ugyanakkor a garázsok, tárolók, műhelyek után 27% fizetendő - ez nem egy ügyemben menet közben vált világossá az értékesítő cég számára is.

A fentiek megnyugtató ellenőrzése nem könnyű feladat, minden esetben kérjük az ügyvédünk segítségét a kapott adatok értelmezésében! 

Ingatlanvásárlás cégtől - nem mindig kockázatmentes

Ingatlanvásárlás cégtől - nem mindig kockázatmentes

3. Ha az ügylet ÁFA köteles, mindenképpen tisztázzuk, hogy az adót a kialkudott vételár tartalmazza-e! 

Elképzelhető, hogy az ingatlanközvetítő, vagy az eladót képviselő személy nem volt tisztában az eladó áfa státuszával, de már a szerződést megelőzően feltártuk az áfa kockázatot. Az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen tisztázzuk, hogy a meghirdetett vételárat áfával, vagy anélkül kell-e értenünk!

Ez természetesen a foglaló, illetve az átadott előleg szempontjából sem lényegtelen, főleg ha %-os formában állapodtak meg a felek!

4. Projektcégek és a szavatosság

Érdemes rákérdezni arra is, hogy az eladót képviselő ügyvezető, esetleg a tulajdonos milyen jövőt szán a cégnek. Ha ugyanis jóval az adásvétel lezárulta után fedezzük fel az ingatlan rejtett hibáját, könnyen lehet hogy a szavatossági/jótállási igényünket már nem lesz kivel szemben érvényesíteni.

A fentiek alapján is egyértelmű, hogy az eladó, a vevő és az ingatlan ügyvéd közötti nyílt, egyértelmű és zökkenőmentes kommunikáció kritikus a sikeres tranzakcióhoz. Egy késői vagy félreértett információ komoly költségekkel, vagy jogi következményekkel járhat.


Amennyiben további kérdése merülne fel, vagy jogi tanácsra lenne szüksége, tekintse át díjszabásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Kapcsolatfelvétel

Hívhat minket az alábbi számon vagy töltse ki az űrlapot és visszahívjuk.

Felhívjuk a figyelmét, hogy minden telefonhívást rögzítünk. A Küldés gombra kattintva elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Kategóriák:

Ki-kicsoda az ingatlanpiacon
Hasznos tudnivalók ingatlanvásárlás előtt
Márkus DorottyaMD
Szerző:

Csapatunk

Dr. Márkus Dorottya

[email protected]

Dr. Márkus Dorottya egyéni ügyvéd, az e-ingatlanügyvédek.hu debreceni tagja. Szakterületei az ingatlanjog és a társasági jog.
Szerzői profil

Gyakran
ismételt kérdések

A https://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalon keresztül ellenőrizheti, ki jogosult a cég képviseletére. Ha a cégnek több ügyvezetője is van, akik csak együttesen jogosultak aláírni, akkor mindkét ügyvezető aláírására szükség van az adásvételi szerződés érvényességéhez.